Vad ska jag tänka på om jag ska resa utomlands under coronapandemin?

Resa utomlands under corona
Glöm inte att packa munskydd på resan, i dag kan du bli nekad ombordstigning på flygplanet om du inte bär munskydd.
Resa utomlands under corona
Kolla upp och följ de restriktioner som gäller i landet du reser till.
Resor

Många längtar efter att få resa utomlands igen, men att resa utomlands under coronapandemin är inte helt okomplicerat. Vi har listat några saker som du behöver ha koll på inför din resa.

Resa utomlands under coronapandemin – inför resan

Sedan den 31 mars avråder Utrikesdepartementet (UD) inte längre från resor inom EU, EES och Schengenområdet på grund av coronapandemin. Från och med den 1 juni 2021 hävs även avrådan från icke nödvändiga resor till Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.

Bortsett från ovan avråder UD däremot fortfarande från alla icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet fram till och med 1 juli 2021.

Här kan du få aktuell information om vilka länder UD avråder resor till just nu.

Skriv upp dig på svensklistan, då kan UD eller närmaste ambassad kontakta dig vid en krissituation.

Kan jag avboka eller omboka min resa om jag blir sjuk innan resan?
Eftersom läget ser ut som det gör, med plötsliga förändringar av reseförbud och risken för insjuknande har många resebolag infört fria av- och ombokningar. Kontrollera vad som gäller hos de bolag du reser med.

Gäller min reseförsäkring om jag reser utomlands under coronapandemin?
I vanliga fall gäller inte reseförsäkringen i din hemförsäkring när du reser till ett land som UD avråder från. Här finns såklart undantag och du bör därför alltid kolla upp vad som gäller för just din försäkring innan du reser.

Skulle det vara så att reseskyddet i hemförsäkringen inte ger ett tillräckligt bra skydd kan du alltid teckna en extra reseförsäkring.

Kolla upp resmålet innan du reser
Vilka restriktioner gäller i det land du ska resa till? Hur fungerar sjukvården? Krävs det ett reseintyg som visar att du inte har covid-19 för att få komma in i landet? Allt sådant är viktigt att du undersöker innan avresa.

Här hittar du länkar till olika företag som ordnar reseintyg. 

Extra viktigt med bra buffert
Det är alltid viktigt med en buffert på resan men i dessa tider är det ännu viktigare. Skulle det hända att du behöver köpa en ny hemresa eller göra utlägg för sjukvårdsbesök måste du ha tillräckligt med pengar för att klara dig.

Resa utomlands under coronapandemin – under resan

Glöm inte att packa munskydd på resan, i dag kan du bli nekad ombordstigning på flygplanet om du inte bär munskydd. Och res såklart bara om du är helt frisk.

Vad händer om jag bli sjuk på resan?
Skulle du insjukna under resan måste du följa de lokala myndigheternas riktlinjer och kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral som kan guida dig i hur och var du söker vård.

Befinner du dig inom Europeiska unionen och har Försäkringskassans EU-kort med dig har du rätt till samma sjukvård för samma pris som landets medborgare. Kortet ersätter dock inte kostnader för eventuell hemtransport med exempelvis ambulansflyg.

För att få hjälp av ditt försäkringsbolag med reseskydd gäller att du drabbats av akut sjukdom eller olycka, skyddet omfattar alltså inte pågående sjukdomar. Ofta krävs att du har varit symptomfri under en viss tid innan du reser. Skulle du haft corona innan du reser utomlands bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att gå igenom villkoren i just din försäkring.

Res inte hem förrän du är frisk från covid-19. Beroende på vilket land du befinner dig i kan det finnas regler som gör att du nekas hemresa om du har symtom på covid-19 eller om du umgåtts med någon som testat positivt.

Resa utomlands under coronapandemin – efter resan

När du reser tillbaka hem till Sverige ska du följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att du ska testa dig direkt efter ankomst samt ytterligare en gång efter fem dagar. Under den här tiden ska du även hålla dig isolerad och undvika nära kontakter med andra i sju dagar. Rekommendationen gäller oavsett om du tidigare haft covid-19 och om du är vaccinerad mot sjukdomen eller inte. Läs mer här.

Har du fått sjukvård utomlands som du har rätt att få ersättning för är det viktigt att du sparar alla kvitton och vårdintyg som du sedan kan visa upp för ditt försäkringsbolag.

Källor:
Folkhälsomyndigheten

Konsumenternas

Krisinformation

Sweden Abroad

Kom ihåg att situationen kan förändras hela tiden och nya restriktioner och regler kan komma att införas. Ladda ner appen UD Resklar för att hela tiden hålla dig uppdaterad med aktuell information om ditt resmål.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt