Stor guide till din första tältsemester

Allemansrätten innebär att du får vistas och tälta i princip var du vill i naturen.
tälta
Det finns olika typer av campingkök att välja mellan, så tänk igenom vad dina behov är innan du köper ett.
Resor

Att vara ute i naturen under den svenska sommaren är svårt att slå, och att tälta är ett perfekt sätt att ”hemestra” på. Men vad gäller egentligen, och vilken utrustning behövs? Privata Pengar vet vad du ska tänka på inför din första tältsemester.

Passa på att upptäcka den svenska naturen och utnyttja Sveriges unika allemansrätt i sommar. Privata Pengar har satt ihop en guide för dig som ska ge dig ut på din första tältsemester. Vad ska du tänka på och vilken utrustning behöver du? I den här guiden hittar du alla svar och massor av tips.

Får jag tälta överallt?

Ja, nästan. Allemansrätten har stöd i den svenska grundlagen och innebär att du får vistas och tälta i princip var du vill i naturen, även på privat mark. Du måste dock alltid visa hänsyn, och ledorden ”inte störa, inte förstöra” är bra att ha i bakhuvudet när du övernattar i skogen. Se till exempel alltid till att ta med dig ditt skräp från tältplatsen när du går, och även om det är okej att tälta på privat mark bör du alltid tänka ett extra varv om du vill slå upp ditt tält i närheten av:

– betesmark,
– odlad mark,
– i närheten av bostadshus eller en tomt,
– i naturreservat eller nationalparker där det kan finnas tältförbud.

Att tälta behöver dock inte betyda att du slår upp tältet mitt ute i skogen. Det första du ska bestämma dig för inför din första tältsemester är därför om du vill tälta på en campingplats eller fritt ute i naturen. Vad du väljer påverkar nämligen vilken utrustning du behöver och hur väl förberedd du behöver vara. Du kan också börja med att tälta på campingplats ett par nätter och när du blivit varm i kläderna kan du avsluta tältsemestern ute i skogen.

Tälta på campingplats

Om det är första gången du ska tälta och inte känner dig helt säker på hur det går till och vad som behövs kan en campingplats vara ett bra alternativ. På en campingplats betalar du ett par hundra kronor per natt och får sedan sätta upp ditt tält och utnyttja alla faciliteter. På en campingplats finns nämligen både toaletter och dusch vilket kan vara skönt om du ska vara borta mer än någon natt i taget. Beroende på hur stor campingplatsen är kan det också finnas olika aktiviteter att ägna sig åt under dagarna. Det kan vara allt från lekplatser till minigolf och stora poolområden.

Nackdelen med campingplatsen är såklart att du kan bli störd av de andra campinggästerna. Du får inte samma naturupplevelse och det blir inte lika fridfullt och enskilt som om du hade tältat i skogen. På populära campingar kan du också behöva boka plats i förväg eftersom det blir fullt.

Tälta fritt i naturen

Få upplevelser slår att tälta i skogen, långt bort från folk och stök. Allemansrätten gör att vi kan tälta nästan var som helst men tänk på att det kan ta lite tid att hitta den perfekta tältplatsen ute i skogen. Du vill hitta en plats som är plan, där det är torrt, inte blåser för mycket och som gärna ligger i närheten av vatten så att du lätt kan diska efter att du lagat mat. När du hittat din plats och satt upp ditt tält är det bara att luta dig tillbaka och njuta av naturen.

Du kan faktiskt övernatta i naturen helt utan tält också – längs med vissa leder finns det vindskydd som du kan sova i. Vid vindskydden finns det dessutom ofta en eldplats där du kan laga mat och värma dig på kvällen. Du behöver såklart fortfarande ha med dig sovsäck och liggunderlag, men packningen blir helt klart lättare utan tält och campingkök.

Tältutrustning – vad behöver man när man tältar?

Det går att köpa nästan hur mycket tältutrustning som helst, men om du inte vet om du kommer att gilla att tälta behöver du inte köpa allt direkt. Börja med det viktigaste och om det visar sig att tältsemester verkligen är din grej kan du fylla på med tiden.

Välj tält efter behov
Självklart behöver du ett tält, men det finns många typer av tält. Olika tält har olika fördelar och nackdelar, och vilket tält just du behöver beror på dina behov. Innan du köper ett tält är det därför bra att tänka igenom vad du kommer att använda tältet till. På fjället kan det till exempel blåsa och snöa mitt i sommaren vilket kräver ett tält av lite högre kvalitet, men om du bara kommer att göra kortare utflykter i skogen kan du nöja dig med en enklare variant.

Ett bra tips oavsett vad du väljer för tält är att du testar att sätta upp det hemma innan du ger dig iväg. Då vet du hur det fungerar, och om något skulle saknas eller vara trasigt hinner du fixa det innan du sticker iväg.

Tunneltält
Ett tunneltält är ett lätt och smidigt tält som är relativt enkelt att sätta upp. Förtältet är ofta stort vilket gör att du får extra förvaringsutrymme utan att det blir tungt att bära på. Det är dock svårt att flytta på ett tunneltält när du väl satt upp det, och det är ofta en betydligt lägre takhöjd än i exempelvis ett kupoltält. För att kunna sätta upp ett tunneltält måste du också hitta mjuk mark att fästa markpinnarna i eftersom det är pinnarna som ger tältet stadga.

Kupoltält
Ett kupoltält är självstadgande vilket innebär att du kan sätta upp det på till exempel klippor eller andra hårda underlag, perfekt för en paddelsemester med andra ord. Kupoltältet är också stadigare och har en högre takhöjd vilket innebär att det känns rymligare än tunneltältet. Förtältet är dock mindre i ett kupoltält och det är tyngre att bära på.

Familjetält
Om det inte är så viktigt för dig att ha ett lätt och litet tält utan hellre vill satsa på komfort är ett familjetält något för dig. I ett familjetält kan du oftast stå upp inuti och förtältet är betydligt större och rymmer det mesta du kan tänkas behöva. Du får dessutom separata sovrum vilket kan vara skönt om ni är många som delar på tältet.

Sovsäck
Precis som med tältet ska du välja en sovsäck som passar dina behov. Den stora skillnaden mellan olika sovsäckar är hur varma, lätta och små de är. En sovsäck med dun ger mycket värme, är lättare och går att trycka ihop mer än en sovsäck med syntetisk isolering. Dun är dyrare än syntetisk isolering men om du vill ha en sovsäck som är lätt att bära på och som ändå håller dig ordentligt varm kan det vara värt att satsa på en dunsovsäck.

Liggunderlag
För en god natts sömn behöver du ha ett skönt liggunderlag. Även här finns en mängd olika varianter och material att välja mellan. Fundera över vad som passar just dig. Ska du tälta i kyla kan du till exempel behöva två underlag, ett i cellplast och ett uppblåsbart med isoleringsmaterial för kylan i marken. På sommaren kan det räcka med ett tjockt uppblåsbart eller ett enkelt i cellplast.

Campingkök
För att kunna laga mat på tältsemestern behöver du också ha ett kök av något slag. Här finns ett gäng olika kök att välja mellan. Det vanligaste campingköket är trangiaköket som du tänder med T-röd, men gasolköket blir allt mer populärt eftersom det är lätt att reglera värmen på och ett bensinkök fungerar året om och i alla väder. Glöm inte heller att ta med kokkärl, tallrikar, kåsor och tändstickor och testa gärna köket en gång hemma så att du vet att det fungerar.

Fler bra saker att packa i ryggsäcken
Power bank
Ficklampa eller pannlampa
Mat och vatten
Toarulle
Skräppåse
Fickkniv
Nål, tråd och silvertejp (om kläder eller tält går sönder)

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt