Pensionera dig utomlands och spara tusentals kronor

Att pensionera sig utomlands har många fördelar – inte bara skattemässiga. Men det gäller att läsa på lite innan.
Beroende på hur din pension ser ut – och vilket land du vill flytta till – så ser skattefördelarna olika ut.
Resor

Allt fler svenska pensionärer väljer att bosätta sig utomlands. Men det är inte bara solen som lockar – utan även lägre skatter.

Varje år flyttar mellan sex och sju tusen svenska pensionärer utomlands och det är en utveckling som ökar stadigt. Men vilket är det bästa landet att flytta till som pensionär? De tre mest populära länderna att flytta till för svenska pensionärer är Spanien, Portugal och Frankrike. Men även länder som Thailand och Malta lockar svenskarna.

– Är du låg- eller medelinkomsttagare? Då är Frankrike mest gynnsamt skattemässigt. Har du lite större pension och privat tjänstepension? Då är Portugal mest gynnsamt, säger Göran Andersson, som driver konsultbyrån Sparsam Skatt som hjälper pensionärer att förverkliga sin flytt utomlands.

Din pension och ländernas avtal avgör

Beroende på hur din pension ser ut – och vilket land du vill flytta till – så ser skattefördelarna olika ut. Din pension är uppdelad i olika delar – allmän pension från staten, offentlig eller privat tjänstepension från arbetsgivaren och så eget pensionssparande. Alla de delarna beskattas olika i olika länder.

– Tänk även på att om du har bidrag som tilläggspension eller bostadsbidrag, riskerar du att förlora delar eller hela bidraget vid en utlandsflytt, säger Göran Andersson.

För att ta del av de förmånliga skattereglerna utomlands krävs att du gör en så kallad fullständig utflyttning från Sverige. Då blir du begränsat skattskyldig och får betala en särskild inkomstskatt – eller SINK-skatt – på din pension. SINK-skatten är på 20 procent vilket oftast är betydligt lägre än den skatt du betalar i Sverige. Utöver det betalar du skatt i ditt nya land.

För att räkna ut hur mycket skatt du ska betala på din pension om du stannar kvar i Sverige kan du gå in på Skatteverkets beräkningssida.

Kraven för att få SINK-skatt

  • Du får inte äga en bostad i Sverige (fritidshus går däremot bra).
  • Du måste vistas utomlands minst sex månader om året.
  • Du får inte ha din maka eller make eller några omyndiga barn kvar i Sverige.
  • Du får inte sitta i några bolagsstyrelser eller bedriva näringsverksamhet i Sverige. Styrelseengagemang, oavsett om det är avlönat eller ej, är att betrakta som en ganska stark anknytning till Sverige. Ett par styrelseuppdrag brukar dock kunna accepteras av Skatteverket.

Pension utomlands – sjukvård

Om du pensionerar dig inom EU eller i ett ESS-land har du rätt till sjukvård i ditt nya land. Det krävs däremot intyg från svensk försäkringskassa. För att få detta intyg krävs att du lyfter ålders- eller premiepension vilket normalt sker från 65 års ålder.

Mitt tips är att inte flytta utomlands bara för att skatten blir fördelaktig – det blir fel angreppssätt.

Flyttar du längre bort måste du teckna en privat sjukvårdsförsäkring, antingen lokalt eller en som fungerar över hela världen. Räkna med att en privat sjukvårdsförsäkring av hög kvalitet kostar från 3 000 kronor per månad – priset avgörs dock av många olika faktorer såsom ålder, kön och eventuella sjukdomar.

Flytta inte enbart för pengarnas skull

För dig som är sugen på att flytta utomlands kan det vara bra att först åka ner och provbo i landet. Åk gärna när det är lågsäsong – för att få en känsla av hur vardagslivet kan vara där. Efter det gäller det att hitta en bra fastighetsmäklare med lokalkännedom som kan hjälpa dig att hitta en bostad.

– Mitt tips är att inte flytta utomlands bara för att skatten blir fördelaktig – det blir fel angreppssätt. Till att börja med ska du vilja bo utomlands. Kolla upp allt innan och slarva inte. Gör du fel kan det bli dyrt, då det blir skattetillägg.

Så mycket kan du spara på att pensionera dig utomlands

Exempel 1. En genomsnittlig pension i Stockholms län 2017:
21 600 kronor per månad i pension (14 900 kronor i allmän pension, 5 200 kronor i tjänstepension, privat sektor, 1 500 kronor i privat pension.)

• Italien + 10 000 kr per år
• Spanien + 33 000 kr per år
• Thailand + 33 000 kr per år
• Portugal + 45 000 kr per år
• Malta + 49 000 kr per år
• Frankrike + 59 000 kr per år

Exempel 2. En person som har arbetat inom privat sektor med 50 000 kronor i månaden i pension. (17 000 kronor i allmän pension och 33 000 i tjänstepension.)

• Italien + 26 000 kr per år
• Spanien + 58 000 kr per år
• Frankrike + 108 000 kr per år
• Thailand + 114 000 kr per år
• Malta + 134 000 kr per år
• Portugal + 194 000 kr per år

Källa: Sparsam skatt

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt