5 saker som drar mest el hemma – så minskar du kostnaderna

Elpriser
Har du koll på vilka saker i ditt hem som påverkar elräkningen mest?
Elpriser
Genom att minska din inomhustemperatur med bara en grad minskar du din energianvändning med fem procent.
Hem och familj

Visste du att en gammal frys kan kosta dig 2 500 kronor varje år i elkostnad? Få koll på vilka el-tjuvarna är hemma hos dig och läs om vad du kan göra för att minska dina elkostnader i vinter.

Många svenskar har fått allt dyrare elräkningar. Men det är inte bara i Sverige som elen har ökat i pris. I Europa kan man också se en tydlig ökning, och en av anledningarna är dyrare gas till följd av kriget i Ukraina.

Detta drar mest el i hemmet

Golvvärme
Det är väldigt mysigt att få känna lite golvvärme när man är i badrummet en kall måndagsmorgon. Men det är viktigt att komma ihåg att denna värme tyvärr är en av de största el-tjuvarna i hemmet. Tio kvadratmetrar med golvvärme förbrukar omkring 2 000 KWh, cirka 5 000 kronor, per år. Om du tycker att golvet är kallt kan du använda dig av tjocka strumpor eller tofflor.

Kyl och frys
Om du har en kyl och frys av äldre modell brukar de dra mycket el. En gammal frys kan kosta dig uppåt 2 500 kronor varje år, och en gammal kyl 1 370 kronor per år vid ett elpris på 2,24 kWh (prognos för september 2022).

Ett miljövänligare och billigare alternativ är att skaffa dig en nyare modell av både kyl och frys.

Handdukstork
En handdukstork må vara riktigt bra för att få dina blöta handdukar att torka snabbare. Men en handdukstork som alltid står på kan kosta dig 1 750 kronor varje år.

Varmvatten
Varmvatten kostar dig extra mycket eftersom det används under flera tillfällen varje dag, och i stor kvantitet.  Ett hushåll på fyra personer använder cirka 5 000 kWh (11 200 kronor) per år för att värma upp sitt vatten för att till exempel diska, duscha eller tvätta. Men det finns flera olika saker du kan göra för att spara in några kronor på din vattenkonsumtion:

  • Duscha snabbt. Duschar du fem minuter i stället för en kvart innebär det en årlig besparing på cirka 1 000 kWh.
  • Kör alltid full maskin när du tvättar. Tvättmaskinen använder nästan lika mycket energi när den är halvfull som den skulle gjort när den är full.
  • Diskmaskin är bäst för miljö och plånbok, men om du handdiskar bör du inte göra det under rinnande vatten.

Sänk inomhustemperaturen
Visste du att om du minskar din inomhustemperatur med bara en grad minskar du din energianvändning med fem procent.

Läs mer om hur du sänker din elanvändning.

Källa:
Elbruk
Energimyndigheten
Skara Energi
Vi i villa
Eon

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt