Spara el – 12 snabba tips för att sänka elkostnaden

spara el
Det finns flera enkla åtgärder för att minska elförbrukningen. Låt till exempel inte en laddare sitta kvar i kontaktuttaget i onödan.
spara el
Välja kastrull efter plattans storlek, och koka med lock. Genom att göra det kan du spara 80 procent av energin.
Hem och familj

Visste du att du kan minska energianvändningen med fem procent om du sänker temperaturen hemma med bara en grad? Här kommer 12 enkla åtgärder som sänker dina elkostnader.

Under vintern kan elräkningen kännas extra tung. För att minska kostnaderna kan det vara smart att årligen se över sitt elavtal och jämföra elleverantörer. Men det finns fler enkla åtgärder för att snabbt sänka elförbrukningen.

1. Byt glödlamporna mot LED-lampor eller lågenergilampor. De drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som de klassiska glödlamporna. Genom att göra detta kan du spara upp till 600 kronor per år.

2. Låt inte lampan vara tänd i onödan. Kom ihåg att släcka lampan när du lämnar rummet, eller installera rörelsesensorer eller timer.

3. Stäng av din dator och tv om du inte använder dem. Köp ett grenuttag med strömbrytare så kan du stänga av alla apparater samtidigt med en knapp. Om du kan slå på energisparläge på datorn och teven är det alltid bra.

4. När du ska köpa en ny apparat är det viktigt att kolla hur mycket el den drar. Driftskostnaden är upp till 80 procent av totalkostnaden under apparatens livstid, du ska därför inte stirra dig blind på inköpspriset. Till exempel drar en plasma-tv mer el än en LED-tv och LCD-tv.

5. Ta hand om dina vitvaror. Kontrollera att dörrarna till kylen och frysen sluter tätt. Frosta även av frysen och rengör baksidan av kylen och frysen några gånger per år, om det går. Damm på kylaggregatet gör att det måste jobba hårdare och då förbrukas mer el.

6. Se till att du har rätt temperatur i din kyl och frys. Kylen ska ha plus fem grader och frysen minus 18 grader.

En induktionsspis drar 40 procent mindre energi än en spis med gjutjärnsplatta.

7. När du lagar mat på spisen är det bra att välja kastrull efter plattans storlek, och koka med lock. Genom att göra det kan du spara 80 procent av energin. Utnyttja eftervärmen på spis och ugn vid matlagning. Sätt inte på köksfläkten i onödan eftersom att den drar ut varmluft.

8. Välj rätt spis när du köper en ny. En induktionsspis drar till exempel 40 procent mindre energi än en spis med gjutjärnsplatta – och en spis med glaskeramikhäll omkring 20 procent mindre.

9. Använd diskmaskinen, det går upp till fyra gånger mer energi att diska för hand eftersom att det går åt en större mängd varmvatten då. Däremot är maskindiskmedel dyrare än handdiskmedel.

10. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, det kan nästan halvera energiförbrukningen. Fyll alltid tvättmaskinen ordentligt. Är den bara fylld till hälften förbrukar den nästan lika mycket energi som en helt fylld maskin. Kör på högsta varvtal när du ska centrifugera tvätten, det minskar torkbehovet. En torktumlare drar fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin och ett torkskåp drar dubbelt så mycket. Därför är det alltid bäst att lufttorka tvätten.

11. Sätt in nya tätningslister runt dörrar och fönster. För att behålla värmen under vintern kan du fälla ner persienner eller rullgardiner under natten. Och sänk temperaturen inomhus. En grad mindre minskar energianvändningen med hela fem procent.

12. Låt inga laddare sitta kvar i kontaktuttagen när de inte används.

Källa: Energimyndigheten och Vattenfall.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt