Dags att beställa sommarens resa

Beställa sommarens resa
Vänta inte för länge med att beställa sommarens utlandsresa, det finns mycket pengar att spara om du bokar redan nu.Foto: Maria Gertell, Ticket
Resor

Ännu är det några månader kvar till sommaren, men för den som vill bli garanterad sol i år är det dags att boka utlandsresan innan priserna går upp allt för mycket.

Vill du efter förra årets något kalla sommar säkra upp med sol och värme är det hög tid att beställa sommarens resa – om inte för solens skull så definitivt för plånbokens.

– Januari är en stor bokningsmånad då många resor går åt. Det är en intressant månad när reguljärflygen har mycket kampanjer. Det kan handla om stora prisskillnader om man väntar för länge med att boka, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig, Ticket Privatresor.

Karin Starkman Ahlstedt tror på en rekordsommar i år. Förra sommarens dåliga väder har redan skapat ett högt tryck på deras bokningar.
– Bara i år tror vi att de kommer att öka med 10–15 procent jämfört med samma period förra året. I somras var det svårt att få tag på rätt resa och då insåg många att det finns en fördel med att boka tidigt. Är du ute i god tid kan du få den resa du faktiskt vill ha.

Sista minuten-resor

Förra året var det många som rusade till resebolagen när de insåg att det inte skulle bli någon varm och solig sommar.
– Vi har alltid bra bemanning, men förra sommaren hade vi långa köer på telefonerna och i butikerna, vilket vi aldrig har annars.

Beställ sommarens resa
Karin Starkman Ahlstedt.

Effekten blev bland annat att priserna på sista minuten-resor gick upp med 20 procent. Många insåg då att den största möjligheten till ett bra pris är att vara ute i god tid.

– Är du väldigt flexibel av dig och inte har så stora krav på vart du ska utan bara vill komma iväg kan en sista minuten-resa vara ett bra alternativ. Men det är tyvärr ingen garanti på att du kommer undan billigare.

Nya trender

I dag släpper de flesta arrangörer sommarresorna tidigare än vad de gjorde innan och i Sverige är många numera snabba med att boka upp och planera sin semester långt i förväg.

– Folk är medvetna om att de bästa charterresorna och de bästa priserna, speciellt på reguljärflyg, går snabbt. Många vill ha en fin terrass eller egen pool och de charterresorna försvinner fort. De senaste åren har snarare trenden varit att vi erbjuder första minuten-rabatt istället för sista minuten-rabatt.

En annan trend i dag är att fler och fler väljer bort charter och istället bokar reguljärflyg och sätter ihop egna paket. Då charter ofta är dyrare på sommaren kan det vara ett bra alternativ för att komma ner i pris.

Vilka resmål ser ut att bli populärast i sommar?
– Jag tror på Mallorca och Turkiets riviera, de brukar ligga i topp. Turkiet lockar barnfamiljer med sol, fina stränder och hotell med all inclusive. Mallorca är ett allsidigt resmål med något för alla. Där finns stränder, turer i bergen, vandringar och stadsliv. Mallorca har verkligen kommit igen och förbättrat för turisterna.

Karins fyra knep för billigare resor

Var flexibel. Kolla om priserna skiljer sig från olika flygplatser. Bor du i Göteborg kanske du kan titta på flyg från Oslo. Eller om du bor i Skåne kan du åka från Köpenhamn istället för Malmö.

Gå mot strömmen. Gör inte som alla andra, välj lite annorlunda resmål dit inte lika många åker.

Undvik helger. På sommaren är det ofta populärt att välja charterresor en lördag till lördag. Men har du ändå semester och kan åka en vardag istället kan det bli billigare att till exempel åka en tisdag till tisdag.

Åk utanför loven. För de som har möjlighet att åka utanför skolloven finns tusenlappar att spara. Åk innan sommarlovet börjar, eller efter skolstarten i augusti. En resa i september är ett jättefint sätt att förlänga sommaren på.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt