Så får du tag på det bästa kreditkortet på resan

bästa kreditkortet på resan
Med kreditkort kommer ofta förmåner som exempelvis extra reseförsäkringar och rabatter.
bästa kreditkortet på resan
När du jämfört kort med varandra bör du bland annat titta efter hur hög avgift det är när du ska ta ut pengar i en uttagsautomat.
Resor

Letar du efter det bästa kreditkortet för resan? Det finns en del saker du bör titta på. Här får du en snabb checklista som du kan använda när du jämför olika kreditkort med varandra.

När du ska ut och resa är det viktigt att ta med ett kort som fungerar utomlands och som ger dig bra villkor och förmåner. Många väljer då att ta med sig sitt kreditkort som alternativ eller komplement till sitt vanliga bankkort.

Det som skiljer kreditkort från bankkort, förutom krediten och att du kan skjuta upp din betalning, är bland annat att det kan ge dig extra försäkringar och bonuspoäng när du betalar hela eller delar av resan med kortet. Men villkoren och avgifterna skiljer sig åt mellan korten, så stirra dig inte blind på förmånerna.

– När folk väljer kreditkort tittar de på försäkringar, valutapåslag, bonus på inköp och kortets årsavgift. Eftersom ett kreditkort för resor ofta används under en begränsad tid är årsavgiften av stor vikt, säger Elias Bülow, grundare till jämförelsesajten Kreditkortguiden.

5 saker att titta på när du letar efter det bästa kreditkortet på resan

1. Förmåner – Med kreditkort, även kallat resekort, kommer ofta en del förmåner. Det kan handla om extra reseförsäkringar, rabatter eller bonuspoäng. Läs på om de olika förmånerna för att se exakt vad de innebär.

2. Ränta – När du betalar med kreditkort tillkommer ofta en ränta när du ska betala din faktura, men de flesta korten erbjuder 30 dagars räntefri period. Något som är viktigt att tänka på när du fått en räntefri period är att vara noga med att betala din räkning i tid, annars riskerar du ofta en hög ränta när perioden är slut.

Ytterligare en sak att tänka på är att en del kreditkort lägger till en ränta när du ska göra ett uttag från en automat eller växlingskontor. För att slippa den räntan bör du sätta in pengar på kreditkortet i förväg och bara ta ut så mycket pengar som finns på kortet istället för att använda krediten till uttag.

3. Uttagsavgift – När du ska ta ut pengar i en uttagsautomat tar en del kortutgivare ut en avgift per uttag. Reser du inom EU och gör ett uttag i euro får kortutgivaren aldrig ta en högre avgift än den de tar i Sverige. Men i andra länder och valutor kan avgiften vara högre. Kolla vad som gäller för just ditt kort.

4. Valutapåslag – Kortutgivare får göra ett valutapåslag när du tar ut pengar eller betalar i en annan valuta. Påslaget brukar ligga någonstans mellan 1–2 procent men kan variera mycket. För ett mindre köp eller uttag kan det handla om 20 kronor, men gör du ett större köp kan påslaget handla om hundralappar.

5. Årsavgift – En del kort är helt kostnadsfria medan andra kan kosta från några hundra kronor till flera tusen kronor per år. Jämför kortens avgifter innan du väljer.

– Alla kort passar inte bra för alla. De kort vi rekommenderar på Kreditkortguiden är ofta kort som är bra för den generella skaran. De som har lägre inkomst och spenderar mindre bör ha ett kort utan eller med låg årsavgift. Någon som spenderar mer och har en hög inkomst kan troligtvis få värde i ett kort med en årsavgift på omkring 800­–2 000 kronor per år. Det beror helt enkelt på att de dyrare korten generellt har mer förmåner och högre bonus, säger Elias Bülow.

Mer läsning:
Bankkort barn – vi jämför bankkort till barn

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt