Kan jag resa utomlands i sommar?

Resa utomlands i sommar
För att få resa in i Grekland i sommar måste du uppvisa ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar vid ankomst.
Resa utomlands i sommar
Coronapandemin har fått oss att lägga till nya saker på vår packlista.
Resor

Många svenskar har börjat boka utlandsresor till sommaren. Men var får vi åka någonstans, vad gäller på plats och hur kommer det nya coronapasset att fungera?

För dig som längtar efter en solsemester i Grekland, Spanien eller något annat europeiskt land i sommar ser läget förhållandevis ljust ut. Däremot finns många lagar, regler och reserestriktioner att hålla koll på som skiljer sig från land till land.

När kan man börja resa igen?

Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet innan 1 juli 2021. Det innebär inte att du är förbjuden att resa till dessa länder, men de rekommenderar starkt att du inte gör det. Till exempel gäller inte de flesta reseförsäkringar om du reser till ett land mot UD:s avrådan.

Sedan den 31 mars avråder UD inte längre från resor inom EU, EES och Schengenområde, och från och med den 1 juni 2021 hävdes även avrådan från icke nödvändiga resor till Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand. Däremot rekommenderar de dig att vara påläst om lokala restriktioner och lagar dit du åker. Det är även en bra idé att resa med goda marginaler, både i form av tid och pengar på fickan, samt att ha införskaffat en reseförsäkring.

Kom ihåg att situationen kan förändras hela tiden och nya restriktioner och regler kan komma att införas. Ladda ner appen UD Resklar för att hela tiden hålla dig uppdaterad med aktuell information om ditt resmål.

Vilka länder släpper in svenskar?

I dag släpper de allra flesta EU-länder in svenska resenärer, även om du nästan alltid måste visa upp ett negativt coronatest. Vissa länder tillåter att du istället visar upp bevis på antikroppar eller vaccinering. Det finns dock några europeiska länder som i nuläget inte släpper in resande från Sverige som inte är medborgare i landet eller har särskilda skäl för sin resa. Till dem hör i skrivande stund bland annat Portugal, Norge, Skottland och Finland.

Då kommer du kunna resa med ett coronapass

Från och med den 1 juli 2021 kommer du att kunna resa relativt fritt inom EU med det gröna passet, vilket fungerar som ett coronapass eller vaccinpass. Certifikatet kommer innehålla information om eventuell fullvaccinering samt dina tidigare provsvar. Om du testat positivt för covid-19 tidigare kommer du 14 dagar därefter räknas som resistent och kunna resa. Du kommer kunna få passet gratis till din mobil från till exempel ett sjukhus, ett testcentrum eller hälso- och sjukvårdsmyndigheterna. Vaccinpasset ska gälla i 12 månader.

Läs mer om vaccinpasset här.

Om du inte är haft någon infektion eller blivit vaccinerad kommer du istället kunna ta ett PCR-test kort innan din avresa, där EU kommer subventionera en del av kostnaden. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla EU-länder fortfarande kan införa ytterligare reserestriktioner som exempelvis karantän eller förbud för icke nödvändiga resor.

Så här ser reserestriktionerna för populära semestermål ut just nu

Grekland: För att resa in i landet måste du uppvisa ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar vid ankomst. Om du saknar det kan grekiska myndigheter komma att testa dig i tullen. Ett vaccinationsintyg räcker i dagsläget inte, däremot kan ett intyg för antikroppar räcka.

Spanien: I maj 2021 avslutades det nationella nödläget, men många lokala restriktioner ligger kvar. Ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test krävs för inresa.

Portugal: På grund av Sveriges nuvarande smittspridning tillåts endast nödvändiga resor till Portugals fastland – inga turistresor. Efter ankomst gäller 14 dagars karantän. Det är dock tillåtet att resa till Madeira eller Azorerna med ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test.

Italien: Har endast krav på att du ska kunna uppvisa ett negativt molekylärt eller antigent test på engelska eller italienska taget max 48 timmar före inresa.

Frankrike: Alla resande måste visa upp ett negativt RT-PCR-test som är högst 72 timmar gammalt och en hälsodeklaration. Därefter rekommenderas du att isolera dig i sju dagar, oavsett testresultat eller om du är vaccinerad.

Cypern: Sverige är sedan mars 2021 rödlistat, vilket betyder att inresande till norra, europeiska Cypern måste visa upp ett 72 timmar färskt PCR-test. Det gäller dock inte om du kan ladda upp ett vaccinationscertifikat innan avresa.

Kroatien: Här finns fortfarande en hög smittspridning, men du får resa in i landet om du kan uppvisa ett negativt PCR-test eller antigentest, alternativt om du kan bevisa att du fått två doser vaccin minst 14 dagar innan inresa. Om du behöver testa dig på plats gäller isolering tills dess att ett negativt provsvar visas.

Tänk på det här när du ska resa

Kom ihåg att ländernas restriktioner kan komma att ändras med kort varsel. Håll dig uppdaterad med information från de svenska ambassadernas hemsida.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt