Snart betalas inkomstpensionstillägget ut – får du det?

pension 2021
För att ha rätt till inkomstpensionstillägget krävs bland annat att du har en inkomstgrundande pension på mellan 9 000 kronor och 17 000 kronor per månad.
pension 2021
Som mest kan du få ett inkomstpensionstillägg på 600 kronor per månad före skatt.
Visste du att...

I september betalas inkomstpensionstillägget ut för första gången. Här kan du läsa om vilka pensionärer som får tillägget och hur mycket pengar det handlar om.

Vid årsskiftet beslutades om en ny förmån för pensionärer, nämligen ett tillägg till den allmänna pensionen. Inkomstpensionstillägget betalas ut till dig som haft ett långt arbetsliv med låg lön.

Vem får inkomstpensionstillägget?

För att ha rätt till inkomstpensionstillägget ska du ha fyllt 65 år och börjat ta ut din inkomstgrundade pension. Den inkomstgrundande pension ska ligga på mellan 9 000 kronor och 17 000 kronor per månad.

För att ha rätt till inkomstpensionstillägget behöver du också ha arbetat och betalat skatt i Sverige i minst ett år och tjänat in pensionsgrundande inkomst. Hur många år du haft med pensionsgrundande inkomst påverkar hur stort ditt belopp blir.

För att få det fulla inkomstpensionstillägget du har rätt till krävs:

– Att du som är född 1938 till 1944 har 35 år med pensionsgrundande inkomst.

– Att du som är född 1945 eller senare har 40 år med pensionsgrundande inkomst.

Har du inte tjänat in tillräckligt många år som krävs för att få ett oreducerat inkomstpensionstillägg kommer det istället att räknas proportionerligt i förhållande till det antal år du tjänat in.

Tillägget betalas ut till dig som bor i Sverige, Schweiz, ett EU/EES-land eller ett konventionsland – det vill säga ett land som Sverige har avtal med om social trygghet. Här kan du se vilka länder det gäller.

Hur stort är inkomstpensionstillägget?

Som mest kan du få ett inkomstpensionstillägg på 600 kronor per månad före skatt. Det är storleken på din inkomstgrundande pension som avgör hur mycket pengar du får.

Väljer du att bara ta ut en del av pensionen kommer tillägget att betalas ut med samma andel.

Här kan du se hur mycket du kan få i inkomstpensionstillägg.

Vem har inte rätt till inkomstpensionstillägg?

Du som har en inkomstgrundad pension på över 17 000 kronor per månad före skatt får inget tillägg. Inte heller du som har 9 000 kronor eller mindre per månad före skatt. Har du en allmän pension som ligger under 9 000 kronor per månad kan du istället ansöka om bostadstillägg. Men det finns dock vissa undantag. Läs mer här.

Du kan inte heller få tillägget om du bor i ett land utanför Sverige, Schweiz, ett EU/EES-land eller ett konventionsland – det vill säga ett land som Sverige har avtal med om social trygghet. Här kan du se vilka länder det gäller.

Hur ansöker jag?

Du behöver inte ansöka om inkomstpensionstillägget, det sker en automatisk prövning när du ansöker om att börja ta ut allmän pension.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt