Så mycket kostar en psykolog

Psykolog kostnad
Går du via din vårdcentral täcks priset för psykologen inom ramen för högkostnadsskyddet.
Psykolog kostnad
Många vårdgivare erbjuder psykologbesök digitalt.
Visste du att...

Om du mått dåligt en tid kan terapi och ett samtal med en psykolog vara väldigt nyttigt. Många tänker nog att det är för krångligt att få en tid eller remiss och att det är alldeles för dyrt. Men vad kostar det egentligen? Gäller högkostnadsskyddet? Och hur gör man för att få en tid?

De flesta kan nog känna sig lite deppiga eller oroliga ibland, men för vissa håller det i sig och kan vara svårt att hantera själv. Då kan det vara skönt att gå i terapi ett tag och prata med en psykolog för att försöka reda ut vad problemet är, och vad du kan göra för att må bättre.

Psykolog – privat eller via vårdcentral

Du kan boka tid hos en psykolog antingen privat eller via vårdcentralen i regionen du bor i.

Om du bokar tid hos en psykolog privat, utan att gå via regionen, kommer du att behöva betala fullpris. Om du däremot först går till din vårdcentral får du där antingen prata med en av deras psykologer eller så skickar de dig vidare (remitterar dig) till en privat psykolog. Du får alltså en remiss till en privat psykolog av läkaren på vårdcentralen, och psykologen kostar då lika mycket som vårdcentralsbesök.

Att få en remiss kan ta lite tid och till följd av detta har det startat en hel del privata vårdgivare som erbjuder psykologbesök med kortare väntetid, ofta digitala besök. De här vårdgivarna har ofta avtal med vårdcentraler vilket gör att det inte behöver kosta mer än att gå via en vårdcentral.

Så mycket kostar ett psykologbesök

Att gå privat till psykolog kan kosta runt 1 000 till 1 500 kronor per timme. Något som många inte har råd med eller avstår från för att det känns för dyrt.

I Sverige har du dock rätt till vård, även av psykolog, via din vårdcentral. På så sätt kan du träffa en psykolog för samma kostnad som ett vårdcentralsbesök, vilket brukar kosta cirka 100 kronor. Det vill säga betydligt mindre än att bekosta det själv. Går du via vårdcentralen täcks psykologbesöken också av högkostnadsskyddet så när du nått upp till det går du gratis till psykologen.

Tänk på att psykologbesök ofta täcks inom företagshälsovård, så kolla upp hur just ditt friskvårdupplägg ser ut och om du kan bekosta dina psykologbesök via friskvårdsbidraget.

De flesta universitet med psykologutbildningar brukar också ha studentmottagningar där du får prata med en psykologstudent. På vissa studentmottagningar är det helt gratis medan det på andra kostar mellan cirka 50 och 150 kronor. På en studentmottagning behöver du inte ha en remiss för att få tid.

Psykologbesök över nätet

Vissa uppskattar att träffa sin psykolog fysiskt, medan det för andra räcker med ett video- eller telefonsamtal. En del regioner erbjuder videosamtal, men inte alla, och numera finns det många privata vårdgivare som specialiserar sig på just psykologsamtal över telefon eller video. Många av företagen erbjuder också en chattfunktion där du och din psykolog kan hålla kontakten och stämma av hur det går under behandlingens gång.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt