Spara semesterdagar – vad gäller?

Semester
Kvinna i hängmatta som läser en bok
Spara semesterdagar
Du får spara minst fem semesterdagar per år och du kan spara dem i max fem år.
Visste du att...

Du vet väl att du kan spara semesterdagar och på så sätt få ut mer semester ett annat år? Det är semesterlagen som reglerar hur mycket semester du får spara och hur uttaget av sparade semesterdagar ska gå till.

Semester är nog något alla längtar till och njuter av, men du kanske varken vill eller behöver ta ut alla semesterdagar varje år. Då kan du spara semester och ta ut de dagarna ett annat år istället – och på så sätt få en längre semester då. Men hur funkar det? När måste du ta ut sparade semesterdagar och vilka regler gäller? Här går vi igenom allt du behöver veta om att spara semester.

Semesterlagen sätter ramarna

I Sverige är det semesterlagen som bestämmer hur mycket semester du har rätt till, hur du får ta ut din semester och hur många dagar av din semester du får spara.

Semesterlagen säger att alla har rätt till 25 dagars semester per år, det vill säga 5 veckor. I lagen står det också hur många dagar du har rätt att spara till kommande år, och när du senast måste ta ut dem.

Villkoren i semesterlagen går inte att förhandla bort (förutom vissa branscher som har rätt att göra undantag från semesterlagen genom kollektivavtal). Huvudregeln är att miniminivån för semester i Sverige är reglerat i semesterlagen. Står det i ditt anställningsavtal att du bara har 20 dagars semester per år är det alltså inte giltigt, eftersom det i semesterlagen är bestämt att alla har rätt till minst 25 dagars semester per år.

många semesterdagar får du spara

Det korta svaret är att du får spara 5 semesterdagar per år. Men, om du har fler semesterdagar än de lagstadgade 25 får du spara fler. Har du till exempel 30 semesterdagar får du spara 10 dagar per år, har du 35 semesterdagar får du spara 15 dagar per år och så vidare. Du får helt enkelt spara all semester utöver 20 dagar, vilket alltid är minst 5.

Sedan får du spara de dagarna i 5 år, vilket innebär att du totalt kan spara ihop 25 extra dagar på 5 år.

Men, du kan inte spara obetalda semesterdagar. Det är enbart betald semester som du får spara. Om du precis börjat ett nytt jobb och inte hunnit spara ihop semesterlön händer det att du har obetalda semesterdagar, eftersom du alltid har rätt till 25 dagars semester – oavsett om du tjänat in semesterlön. Men de obetalda semesterdagarna kan du inte spara så de brinner inne om du inte tar ut dem samma år.

funkar det att ta ut sparad semester

Dina sparade semesterdagar sparas alltså i 5 år, och du måste därför ta ut dem inom 5 år för att de inte ska brinna inne. För att ta ut dina sparade dagar säger du till din arbetsgivare, annars kommer de att använda den senast intjänade semestern. Detta gör du antingen när du ber om ledigt eller i samband med att sommarsemestrarna planeras på din arbetsplats. Din arbetsgivare har en skyldighet att se till att du kan ta ut dina sparade semesterdagar i tid.

Du har rätt att ta ut dina sparade dagar i samband med din huvudsemester, som för de allra flesta ligger på sommaren. Det innebär att du som mest kan få ut 10 veckors semester i rad om du sparat 5 semesterdagar om året i 5 års tid. Innan du får ta ut de sparade semesterdagarna måste du också ha tagit ut hela innevarande årets semester.

Bra att veta om dina sparade dagar är att du inte får spara dagar och ta ut sparade dagar under samma år. Har du 5 år gamla semesterdagar som du måste ta ut för att de inte ska brinna inne, kan du alltså inte spara semesterdagar det året.

ut sparad semester i pengar?

Du har inte rätt att få ut den sparade semestern som en utbetalning, eftersom de i första hand är tänkta att tas ut som ledighet. Din arbetsgivare kan inte heller tvinga dig att ta ut dagarna i ersättning, utan ska se till att det är möjligt för dig att ta ut dem som ledighet. Om du och din arbetsgivare kommer överens, är det dock möjligt att betala ut dagarna med semesterersättning – men bara om båda är okej med det.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt