Vad är crowdfunding?

Vad är crowdfunding?
Genom crowdfunding kan både privatpersoner och företag finansiera och investera i nya projekt.
Vad är crowdfunding?
Den svenska hamburgerrestaurangen Flippin' Burgers startades tack vare en crowdfunding-kampanj.Foto: Flippin' Burgers
Visste du att...

Crowdfunding är en finansieringsform som blivit allt mer populär de senaste åren. För entreprenörer är det ett smart sätt att finansiera nya projekt – för investerare en spännande möjlighet att upptäcka nya företag och tjänster.

Crowdfunding, på svenska ”gräsrotsfinansiering”, är ett alternativt sätt att finansiera ett projekt eller en verksamhet. En entreprenör kan presentera sin idé på en crowdfundingsajt och söka finansiering från vem som helst i hela världen. Den som vill stötta ett projekt kan enkelt göra det via sms, Pay Pal-konto, Swish eller liknande.

Så startade det

Begreppet crowdfunding myntades i USA 2006 och fick stort genomslag genom sajter som Kickstarter och Indiegogo. Efter att finanskrisen gjorde det svårare att söka kapital – samt framväxten av sociala medier – fick crowdfundingrörselsen ytterligare vind i seglen.

2010 beräknas olika plattformar ha samlat in runt 900 miljoner dollar och häromåret hade siffran stigit till 34 miljarder dollar. De senaste fem åren har crowdfunding även blivit stort i Sverige och allt fler entreprenörer inser dess potential. Men hur fungerar då crowdfunding?

Stort och smått

Crowdfundingprojekt kan se väldigt olika ut. De som söker kapital kan vara såväl etablerade företag som en helt ny aktör på marknaden. Det kan handla om allt från en ny uppfinning som gagnar hela samhället till en långfilm eller ett personligt konstprojekt. Den stora fördelen med crowdfunding är att en stor grupp individer kan hjälpa till med små summor – istället för att en eller ett fåtal investerare bidrar med en större summa.

Fler fördelar

Crowdfunding kan även fungera som ett verktyg att kontrollera potentialen hos en produkt eller tjänst. Genom att crowdfunda sin idé kan man testa den på en större målgrupp och få ett tidigt betyg på om man är på rätt spår. Genom investerarna får entreprenören ambassadörer som kan berätta för andra om produkten eller tjänsten – långt innan den lanserats.

Investerare kan ha olika anledningar till att söka sig till crowdfundade-projekt. En del projekt kan tilltala investeraren på ett personligt eller professionellt plan vilket gör att de vill se det förverkligas. En del är främst intresserade av själva processen, och tycker det är spännande att få insikt i hur ett projekt blir till.

Det är dock vanligt att finansiärer ger någonting tillbaka till investerarna. En del av de som söker kapital erbjuder investerarna visst inflytande i utvecklandet av produkten eller tjänsten. En del låter investerarna blir delägare i företaget. Det är vanligt att entreprenören ger investerarna möjligheten att förbeställa produkten eller tjänsten mot förskottsbetalning eller att utnyttja tjänsten till ett rabatterat pris.

På bara en timme hade man samlat in 1 miljon dollar till utvecklandet av sin smart watch.

Tre företag som utvecklats genom crowdfunding

1. Flippin’ Burgers grundare Jon Widegrens crowdfunding-kampanj fick stor spridning i sociala medier. På ett par månader fick man ihop drygt 36 000 kronor och kunde starta en av Sveriges mest populära hamburgerrestauranger. I gengäld för sitt stöd fick finansiärerna som bidrog med 150 kronor eller mer ett presentkort med ett 2 för 1-erbjudande.

2. Reportagesajten Blank Spot Project lanserades 2015 efter en uppmärksammad crowdfundingkampanj. Frontad av frilansjournalisten Martin Shibbye samlade kampanjen in drygt 1,2 miljoner från 3 027 personer. Sedan dess har den helt reklamfria sajten bland annat nominerats till Stora Journalistpriset.

3. Pebble Watch slog 2016 alla rekord i crowdfunding på Kickstarter. På bara en timme hade man samlat in 1 miljon dollar till utvecklandet av sin smart watch. Genom att erbjuda ett billigare alternativ till Apple Watch hittades finansiärer – och kunder – till klockan.

Fem crowdfundingsajter

Det finns ett flertal crowdfunding-sajter. Även om grundidén är densamma ser deras erbjudanden lite olika ut – hur mycket de tar betalt för sin tjänst, på vilket sätt projekten presenteras med mera. Läs mer på respektive sajt för att ta reda på mer.

Kickstarter
Den största och mest välkända aktören. Kickstarter har ett uttalat fokus på att hjälpa artister, musiker, filmmakare, designers och andra kreatörer att hitta finansiering och annat stöd. Sedan starten 2009 har över 135 000 projekt finansierats.

Indiegogo
Indiegogo arbetar med stora som små projekt. Här slåss du om uppmärksamheten med runt 10 000 andra projekt – från nya tekniska lösningar till någon som behöver pengar för att gå till tandläkaren.

CircleUp
CircleUp hjälper redan existerande varumärken att utveckla sina idéer. Investerarna som söker sig till sajten har ofta stor erfarenhet och kan fungera som strategiska partners.

GoFundMe
En sajt utvecklad för att ge finansiell hjälp av lite mer personlig karaktär. Här kan du få hjälp med finansiering av ett bröllop, läkarkostnader eller för nya tröjor till fotbollslaget.

FundedByMe
Svenska FundedByMe har visionen att ”hjälpa dem som har svårt att få finansiering, individer som på grund av bakgrund, utbildning, kön eller ålder inte bjöds in till finrummen för att träffa affärsänglar.”

Har du en idé du vill förverkliga?
Här är 3 tips för att lyckas med crowdfunding

1. Tänk på att din idé ska tilltala ett stort antal personer. Den ska vara lätt att förstå, och enkel att förstå nyttan med. Den vanligaste typen av presentation är en kort film som på några minuter berättar vilket problem produkten eller tjänsten löser och hur mycket pengar som behövs.

2. Fundera på hur transparant du vill vara. Vissa kunder uppskattar att man berättar exakt hur långt man kommit, för att tro på att företaget verkligen kommer genomföra det man säger att man ska. Andra behöver inga detaljer – utan mer ett fokus på en stark vision.

3. Du har ofta mycket att vinna på genom att erbjuda dina investerare något i gengäld för sitt stöd. Kreativa och generösa belöningar brukar ge störst framgång.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt