Jämförelse: Hyra eller köpa skidor – vad är bäst?

köpa skidor
Det går att hitta fin skidutrustning begagnat till bra pris.
köpa skidor
Att köpa nya skidor till barnen kan bli dyrt då de ofta växer ur sin utrustning på en säsong, då kan det vara bättre att hyra.
köpa skidor
Skidälskaren Anders Wingqvist är chefredaktör på Sveriges största skidsajt Freeride.se – här på reportageresa i Andermatt, Schweiz. Foto: Johan Åkesson/Freeride
Visste du att...

Är det bäst att köpa eller hyra sina skidor? Vad är billigast och säkrast? För att ta reda på det har vi listat för- och nackdelar med de båda alternativen och även jämfört kostnaderna.

Dags att se över skidutrustningen inför nästa skidresa? Men vad är egentligen smartast och billigast – att hyra skidor eller att köpa skidor?

Anders Wingqvist är chefredaktör på Sveriges största skidsajt, Freeride.se, och menar att det för många är ett bättre val att gå till skiduthyrningen istället för att köpa sina skidor. I alla fall om man inte brukar åka väldigt mycket varje år och därför är kräsen med sin utrustning.

– Är man en medelgod skidåkare som åker en vecka per år är att hyra skidor att föredra. Då får man hjälp med att välja rätt, bindningarna blir korrekt och säkert inställda och skidorna är i gott skick vad gäller valla och stålkanter, säger han.

Vad kostar alpinskidor?

Att hyra full utrustning för en van åkare hos Skistar – skidor, pjäxor och stavar – kostar inklusive försäkring runt 1 100 kronor för en vecka. För barn under sex år kostar det cirka 450 kronor och för äldre barn omkring 800 kronor.

Ska du köpa ny utrustning i medelprisklassen får du räkna med att behöva betala runt 2 500 till 4 000 kronor för pjäxor, 5 000 till 7 000 kronor för skidor med bindning och 300 till 600 kronor för stavar. För barn kostar nya slalomskidor mellan 1 500 och 2 500 kronor, pjäxor mellan 1 000 och 2 000 kronor och stavar ungefär 300 kronor.

Om du bara brukar åka en vecka per år behöver du utifrån dessa priser använda dina nyköpta skidor i ungefär tio år för att affären ska löna sig. För barn blir det färre år, men de växer å andra sidan ofta ur sin utrustning innan köpet lönat sig.

Samtidigt finns det enligt Anders Wingqvist även många argument för att ha egen utrustning.

– Ska du äga någonting själv tycker jag att du ska börja med pjäxorna, de kan hålla i 10–15 år om du tar hand om dem. Det kan absolut fungera med hyrpjäxor men som regel får du inte den allra bästa passformen, vilket faktiskt påverkar hur du kan styra och kontrollera skidorna. Det gör stor skillnad för alla åkare.

Billigast att köpa begagnat till barn

Ett annat alternativ är att köpa begagnat, där man beroende på skick bara behöver betala ungefär halva nypriset. Begagnad skidutrustning är ekonomiskt sett det bästa alternativet för barnfamiljer eftersom barn ofta växer ur sin utrustning snabbt. Däremot är det viktigt att kolla skicket ordentligt på begagnade skidor – till exempel att stålkanterna är fina och att det inte är några djupa hål eller sprickor i belaget under skidorna.

– Kosmetiska skador på skidor, som lite repor uppepå eller någon liten längsgående repa undertill, gör ingen skillnad för prestation. Men var noga med att kolla att skidan inte har delaminerat, alltså att de olika materialen har lossnat från varandra, betonar Anders Wingqvist.

Fördelar med att hyra skidor
 • Du får hjälp med inställningarna på utrustningen vilket ur säkerhetssynpunkt är viktigt att det blir rätt.
 • Du får använda relativt ny och fräsch utrustning.
 • Det går att byta utrustningen om den inte passar, inte fungerar eller går sönder.
 • Du slipper sköta underhållet av skidorna, som att slipa, valla och rengöra dem.
 • Du slipper transportera utrustningen, vilket inte bara innebär mindre slit och släp – du slipper också att betala för extra bagageutrymme på exempelvis flyg, tåg och transfer till boende.
Nackdelar med att hyra skidor
 • Du behöver ofta köa för att hämta ut utrustningen, vilket kan ta tid på många skidorter.
 • Det blir svårare att hitta pjäxor som sitter tillräckligt skönt för att användas en hel vecka.
 • Du tvingas välja skidor per kategori, inte efter exakt modell.
 • Du har inte tillgång till skidor när som helst för spontana åkturer.
Fördelar med att köpa nya skidor
 • Framför allt kan du välja precis den utrustning du vill ha och känner dig bekväm med.
 • Vill du kan du köpa den allra senaste utrustningen.
 • Att köpa pjäxor av hög kvalitet kan göra stor skillnad för din åkupplevelse.
Nackdelar med att köpa nya skidor
 • Att köpa nya skidor är nästan alltid det dyraste alternativet, i alla fall för åkare som sällan använder dem mer än någon vecka om året.
 • Om skidorna eller något annat i din utrustning går sönder behöver du köpa nytt igen.
Fördelar med att köpa begagnade skidor
 • Det billigaste alternativet för de allra flesta men överlägset billigast för barn som ofta växer ur sin utrustning varje år.
 • Marknaden är stor och mycket är ofta sparsamt använt. Det går att fynda!
Nackdelar med att köpa begagnade skidor
 • Det finns alltid en risk att begagnade skidor och pjäxor kan vara mer slitna än vad du trott, vilket såklart skulle bli surt att upptäcka när du står i backen.
 • Det finns ingen garanti eller bytesrätt.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt