Att betala med kort utomlands

Betala med kort utomlands
När du ska betala med kort utomlands är det viktigt att du väljer den lokala valutan eftersom att växelkursen då blir betydligt mycket bättre.
Resor

Allt fler väljer bort kontanterna på utlandsresan. Att betala med kort har många fördelar, men för att göra ett lyckat kortköp utomlands finns några saker som kan vara viktiga att tänka på.

För bara några år sedan bestod tiden på flygplatsen av att i sista stund jaga rätt på en valutaväxlare för att ta ut hela reskassan i kontanter, få kontanterna i en liten plastpåse för att sedan själv agera bank och plocka ut lite pengar per dag ur påsen … Den tiden är äntligen över.

I dag väljer de flesta att betala med kort på sin utlandsresa. Det känns tryggare och är mycket smidigare. Men det finns några saker du bör ha koll på när du betalar med kort utomlands. Här får du några bra tips inför din nästa resa.

Ta ut pengar utomlands – välj den lokala valutan
Både när du betalar med kort i butik och när du ska ta ut pengar från en bankomat är det viktigt att du väljer den lokala valutan. Ställer automaten frågan om du vill ta ut dina pengar i svenska kronor kan det såklart kännas tryggare, men faktum är att växelkursen då blir betydligt mycket sämre än om du väljer den lokala valutan.

Både när du betalar med kort i butik och när du ska ta ut pengar från en bankomat är det viktigt att du väljer den lokala valutan.

Jämför kortavgifter
Avgifterna mellan olika banker och kort kan skilja sig ganska mycket. Jämför därför vad olika banker tar för årsavgift, vad uttag och köp utomlands kostar samt hur många procent de tar ut i valutaväxlingsavgift. Jämför kontokort hos Konsumenternas.

Ta med dig flera kort
Många tänker att det är tryggare med kort eftersom att man kan bli bestulen på sina kontanter. Men självklart kan även kort försvinna eller sluta fungera, därför är det bra att ha med sig ett extra kort. Se till att du inte har för stora summor på korten.

Ring och spärra kortet
Blir du ändå av med ditt kort, glöm inte att ta med dig numret dit du ska ringa för att spärra kortet.

Håll koll på dina uttag
Försök att hålla koll på dina köp och uttag både när du är utomlands och en tid efter. Om kortet blivit skimmat eller liknande är det viktigt att du kontaktar din bank på en gång. Banken betalar ofta tillbaka de pengar du förlorat.

Ha lite kontanter på fickan
Om ditt kort tillfälligt skulle sluta fungera eller om du hamnar i en taxi som inte tar kort är det alltid bra att ha tillgång till lite fickpengar.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt