Vad påverkar svenska kronans värde?

svenska kronan svag
När du ska ut och resa är det den svenska kronans värde som påverkar växlingskursen. En högt värderad krona gör att du får mer resevaluta för dina pengar.
svenska kronan svag
Sveriges Riksbank bestämmer nivån för reporäntan, vilket är en av flera faktorer som påverkar den svenska kronans värde.
Visste du att...

Det pratas om att den svenska kronan är lågt värderad, men varför är den det? Och hur påverkar det din privatekonomi? Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, reder ut begreppen.

Här förklarar Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, vad som påverkar värdet på den svenska kronan – och hur det påverkar din privatekonomi.

 När det pratas om den svenska kronans värde, vad betyder det egentligen?
– För pengar kan du inte bara köpa saker utan du kan också köpa utländska valutor, till exempel euro eller dollar. Det som avgör hur mycket utländsk valuta du kan köpa är den svenska kronans värde. En högt värderad krona innebär att du får mer dollar för dina pengar, en lågt värderad krona innebär att du får färre dollar för dina pengar.

Vad är det då som avgör värdet på den svenska kronan?
– Det är tillgång och efterfrågan. Enkelt uttryckt kan man säga att om det är många som vill köpa svenska kronor stiger kronkursen och tvärtom sjunker den om det är få som vill köpa svenska kronor.

– Men det här beror inte på hur vi som privatpersoner väljer att spara våra pengar. Istället beror det på var stora spelare som banker och pensionsfonder väljer att spara de pengar de förvaltar och vilket land de väljer att spara sina pengar i beror på hur höga räntorna är. Eftersom Sverige just nu har så låga räntor är det få stora institutioner som vill placera sina pengar här och då sjunker kronkursen.

Men det är ju låga räntor i hela världen, varför väljer de bort just Sverige?
– Det är för att Sverige har ännu lägre räntor än resten av världen. De får helt enkelt sämre avkastning här. Dessutom är Sverige ett litet land. När det är oroligt i världen, som det är nu med en osäker brexit och Donald Trumps handelskrig med Kina, vill placerare inte sätta sina pengar i en liten valuta som kronan. Det väljer istället en valuta som upplevs som tryggare, till exempel euro eller dollar.

Betyder det att den svenska kronan är lägre värderad än vad den borde vara?
– Ja, det tycker jag. Om du tittar på de varor vi producerar i Sverige, analyserar hur bra de är och vad de borde kosta så borde en euro kosta tio kronor. Men i dag kostar en euro 10 kronor och 60 öre, så den svenska kronan är 60 öre dyrare än vad den borde vara.

Hur påverkas Sverige av att kronan är så lågt värderad?
– Sverige är ett land med många exportindustrier. Traditionellt sett har det ansetts att en lågt värderad krona är bra för exportindustrin eftersom de då kan sälja sina varor billigare utomlands. Men jag håller inte med om det. För det första för att väldigt många saker som svensk industri tillverkar består av delar vi redan har importerat från andra länder och därmed betalat dyrt för på grund av vår svaga krona. För det andra kan man inte leva på att sälja billigt om man har ambition att vara en välfärdsstat. Då ska man konkurrera genom att vara bäst, inte billigast, och så länge kronkursen är svag behöver inte de svenska företagen anstränga sig och se till att de är just bäst.

Men varför höjer inte Riksbanken räntan då?
– För om de höjer räntan blir tillväxten lägre och det vill man inte heller.

Det faktum att kronan är lågt värderad, hur påverkar det mig som privatperson?
– Dels blir det dyrare för dig att åka utomlands eftersom du inte får lika många hotellnätter eller restaurangbesök för dina pengar. Dels blir det dyrare för dig att handla saker här hemma som är importerade, och det är väldigt många saker i dag: nästan all hemelektronik, nästan alla våra kläder och mycket av våra livsmedel. Du blir fattigare helt enkelt.

Vad kommer att hända med kronkursen under 2020?
– Jag tror att den kommer att vara fortsatt svag för just nu finns ingen politisk vilja att göra den starkare.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt