Sömnproblem? Stor guide om tyngdtäcke – tänk på detta innan du slår till

sömnproblem
Innan du investerar i ett tyngdtäcke är det viktigt att först jämföra olika täcken och återförsäljare för att hitta det som passar dig bäst, stirra dig inte blind på priset.
sömnproblem
Om du har ihållande sömnproblem kan det vara bra att gå till en vårdcentral och få det utrett av läkare.
Visste du att...

Har du sömnproblem och testat allt? Då kanske trenden med tyngdtäcke är något för dig. Tyngdtäcken sägs förbättra sömnen och minska stress. Men vad ska du tänka på inför ett köp?

Tyngdtäcken har blivit populära den senaste tiden och många har hittat lösningen till sina sömnproblem i just tyngdtäcket. Men hur funkar det, vad kostar ett tyngdtäcke och vad ska du tänka på innan ett köp? Här hittar du en guide till allt du behöver veta om tyngdtäcken.

Varför har du svårt att sova?

Att sova dåligt någon natt då och då är vanligt och oftast inget du behöver oroa dig för. Men att ha ihållande sömnproblem gör i längden att du mår dåligt på olika sätt. Om dina sömnproblem håller i sig kan du gå till en vårdcentral och få det utrett av läkare.

Vanliga anledningar till sömnproblem
  • Stress är den allra vanligaste orsaken till sömnproblem.
  • Höga ljud, som trafikbuller, grannar, eller någon som snarkar kan göra att du får svårt att sova.
  • Snarkningar kan störa sömnen även för den som snarkar.
  • Alkohol, nikotin och koffein gör att kvaliteten på din sömn blir sämre.
  • Sjukdomar, som till exempel ledbesvär, andningssvårigheter och ångest kan göra det svårt att sova.
Hur funkar tyngdtäcken?

Tyngdtäcke kan vara ett av många sätt att komma till rätta med sina sömnproblem. Ett tyngdtäcke är fyllt med kedjor, bollar eller pärlor som är utspridda i täcket vilket gör att vikten fördelas jämnt över hela kroppen. Tyngden från täcket gör att du känner dig omsluten, och det uppstår en liknande känsla som vid massage. Detta frigör hormonet oxytocin som i sin tur lugnar ner dig – och gör att du sover bättre.

Att köpa ett tyngdtäcke

Om du bestämt dig för att köpa ett tyngdtäcke finns det ett par saker du kan tänka på innan du slår till.

Vilken tyngd ska jag ha på mitt tyngdtäcke?

Tyngdtäcken finns i vikter från tre kilo upp till 20 kilo. Vilken vikt du ska ha på ditt tyngdtäcke beror på din vikt. De flesta rekommenderar att du väljer en tyngd som är 10 till 15 procent av din kroppsvikt. Väger du 80 kilo väljer du alltså ett tyngdtäcke som väger cirka 8 kilo. Men detta är också en smaksak – gillar du mer tyngd kan du köpa ett tyngre täcke och tycker du att det räcker med något lättare funkar det också bra. Det viktiga är vad som funkar för dig.

Vad kostar ett tyngdtäcke?

De allra flesta tyngdtäcken kostar mellan knappt 1 000 och drygt 2 000 kronor. Det finns ett flertal olika tillverkare av tyngdtäcken så du vinner mycket på att jämföra dem.

Hur skiljer sig olika tyngdtäcken

Den största skillnaden mellan olika tyngdtäcken är vilken typ av vikt som används. Det finns täcken med insydda kedjor, bollar, ringar och pärlor av olika slag. Vilken typ av tyngd som täcket har ger det en viss typ av karaktär och här är det helt upp till vad du själv gillar. Det bästa är att läsa in dig på beskrivningarna av de olika täckena och prova dig fram för att hitta din favorit.

Tyngdtäcken kan bli ganska kompakta och därför också varma, speciellt på sommaren, och täckena i de lite högre prisklasserna brukar vara bättre på att parera detta. Om du brukar bli varm på nätterna kan det därför vara värt att satsa på ett täcke i lite högre kvalitet som håller dig svalare. En del tillverkare har också täcken som är gjorda för att vara just svala.

Värmen hos tyngdtäcken gör också att de kan behöva tvättas lite oftare än vanliga täcken, men alla tyngdtäcken går inte att tvätta i en vanlig tvättmaskin. Vissa måste lämnas in på kemtvätt eller handtvättas, medan andra går bra att tvätta i tvättmaskin så länge maskinen tål täckets tyngd.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt