Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och inleds med nymåne. Den sägs vara den månad då Allah uppenbarade sig för Muhammed. Det är under högtiden ramadan alla rättrogna muslimer fastar. Under fastan – som är en av Islams fem pelare – är det inte tillåtet att äta, dricka eller vara sexuellt aktiv. Förbuden gäller hela fastemånaden från soluppgång till solnedgång. Både män och kvinnor fastar, men Koranen ger dispens åt gravida eller ammande kvinnor. Barn fastar inte, men kan uppmuntras att pröva så smått när de kommer upp i puberteten. Ramadan följer en månkalender, varför tidpunkten för fastemånaden flyttas bak 11 dagar varje år.
Varför fastar muslimer?
Genom att delta i fastan lär man sig ödmjukhet, tålamod och att öka kunskaperna om islam. Man förväntas uppträda väl och leva rättfärdigt, ge allmosor till fattiga och högakta sin familj. Men ramadan är också fyllt av fest och samvaro, då man gör en paus i fastan för sena middagar tillsammans. Den sena måltiden efter solnedgången kallas iftar och består ofta av frukt, grönt och traditionella rätter. Den tidiga måltiden innan solen går upp kallas suhoor och är extra viktig, eftersom den ska räcka ända till iftar. De långa sommardagarna i Sverige blir extra utmanande för muslimerna. Ramadan firas 2015 under perioden 18 juni till 16 juli.
Fastan avslutas med fest
När nymånen kan ses första dagen i den tionde månaden övergår fastan i fest – eid al-fitr – som kan pågå i tre till fyra dagar. Den första dagen är viktigast, då man klär sig i sina finaste kläder, går på bönemöten och umgås med familj och vänner. Man äter god mat och sötsaker och ger presenter. Barnen går ofta runt i kvarteren och önskar ”Glad Bayram” och belönas med godis och traditionella sötsaker. Firandet varierar lite mellan olika muslimska grupper och i olika länder.