Nya mynt – Rädda dina pengar innan de blir skrot

Nya mynt
Här är de nya mynten tillsammans med tiokronan som kommer att finnas kvar.Foto: Riksbanken
Nya tvåkronan
Den nya tvåkronan lanserades 1 oktober 2016. Foto: Riksbanken
Visste du att...

Redan förra hösten satte sedelutbytet igång i Sverige – och nu är det dags för mynten. Men vänta inte för länge med att göra dig av med dina gamla småpengar. Nästa sommar blir de skrot.

Redan förra hösten dök några av de nya sedlarna upp i valörerna 20, 50, 200 och 1 000 kronor. Nu i oktober släpptes de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya en-, två- och fem-kronorna. Mynten förbättras och blir både lättare och mindre för att göra mynthanteringen billigare. Dessutom tas nickel bort från nya mynt. En- och två-kronorna görs i stål med ett överdrag av koppar medan femkronan görs i en koppar- och aluminiumlegering.

Fram till nästa sommar

Men det är de gamla mynten som är den stora utmaningen. Enligt Riksbanken har varje svensk i snitt 779 kronor i mynt hemma. Mynten blir ogiltiga nästa sommar, närmare bestämt den 30 juni 2017. Därefter har du ytterligare två månader på dig att sätta in gamla mynt på ditt bankkonto.

Men om alla väntar till nästa sommar kan det bli problem för bankerna att hantera mynten. Det smidigaste är därför att handla för dina utgående mynt så länge de är giltiga betalningsmedel.

Vill du ändå sätta in pengarna på banken kan det vara bra att kontakta din lokala bank i förväg för att se om de tar emot mynt eller om du måste vända dig till ett annat kontor. Tänk på att om du har stora mängder sedlar och mynt måste du vara beredd på att kunna förklara var dina kontanter kommer ifrån – det beror på penningtvättslagen som alla banker måste följa. Tänk också på att du kan få betala en hanteringsavgift hos banken.

Så blir du av med dina gamla mynt:

• Handla för mynten löpande.
• Kontakta din bank för att sätta in dem på ett bankkonto.
• Vänd dig till ett växlingskontor för insättning på bankkonto.
• Använd insättningsmaskiner i handeln.
• Det finns också välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot mynt.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt