Lista – vanligaste utgifterna vi döljer för vår partner

Dolda utgifter
Kostnader för kläder, godis, spel och lån är vanliga saker vi väljer att dölja för vår partner.
Dolda utgifter
En av de vanligaste utgifterna vi döljer är de som går till presenter – inte jättekonstigt kanske.
Visste du att...

Kläder, spel och presenter är de vanligaste utgifterna svenskar döljer för sin partner – och en av tio har någon gång gjort det. Det visar en ny undersökning.

En av tio svenskar har någon gång dolt en utgift för sin partner. Det visar en undersökning från bank- och finansgruppen Svea. Vanliga utgifter att dölja är enligt undersökning kläder och spel. Män döljer i större utsträckning spelutgifter medan kvinnor döljer utgifter på kläder.

Den främsta orsaken är skam eller att man inte ansåg att det var partnerns ensak. En annan vanlig orsak var att utgiften kändes för stor eller att man inte fick lägga pengar på det enligt partnern. 20 procent säger också att de dolde utgiften för att det var en överraskning.

Undersökningen visade att skammen kring utgiften var vanligare för de i åldern 20 till 39 år. För åldersgruppen 40–60 år var det vanligast att man inte ansåg att det vara partnerns ensak.

– När man som partners har en delad eller gemensam ekonomi är det viktigt att känna att man får förvalta sin del utan att känna skam eller skuld. Att konsekvent dölja utgifter leder i längden bara till något negativt, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Ekonomi i ett pressmeddelande.

Lista – de vanligaste dolda utgifterna

Kläder – 2 procent

Presenter – 2 procent

Spel – 1 procent

Lån/skulder – 1 procent

Mat/restaurangbesök – 1 procent

Godis – 1 procent

Annat – 2 procent

Här kan du läsa mer om undersökningen.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar mellan 20 och 60 år via en webbenkät deltagit i undersökningen. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt