Jobba hemifrån under coronapandemin – här är vad som gäller

Jobba hemifrån under corona
Om du arbetar i ett land utanför Norden och har tvingats resa hem till Sverige på grund av coronapandemin kan du ha rätt till att skattebefrias i Sverige.
Jobba hemifrån under corona
Din arbetsgivare är alltid ansvarig för din arbetsmiljö, även när du jobbar hemma.
Visste du att...

Under coronapandemin är det många anställda som arbetar hemifrån. När du jobbar hemma under en lång tid finns en del saker att tänka på. Gäller till exempel arbetsskadeförsäkringen? Vem är ansvarig för min arbetsmiljö hemma? Har jag rätt till någon ersättning för bredband eller för att jag tar bilen för att undvika kollektivtrafiken? Här reder vi ut de vanligaste frågorna om hemarbete.

Vem ansvarar för min arbetsmiljö när jag arbetar hemma under coronapandemin?
Din arbetsgivare är alltid ansvarig för din arbetsmiljö, även när du jobbar hemma. Din arbetsgivare är även skyldig att göra allt som krävs för att förhindra att du utsätts för fysisk eller psykisk ohälsa när du jobbar. När du inte kan vara på jobbet måste de föra en regelbunden dialog med dig för att se till att din arbetssituation är hälsosam.

Har jag rätt till samma arbetsredskap hemma som på jobbet?
Behöver du arbeta hemifrån under en längre period ska din arbetsgivare kartlägga din arbetsmiljö och säkerställa att du har tillgång till de arbetsredskap, eller andra förutsättningar, du behöver. Du är dock inte skyldig att visa din arbetsgivare hur ditt hem ser ut, det räcker med att du beskriver det. Tänk på att det är ditt ansvar att berätta för din chef att du vill anpassa din arbetsmiljö. Om personen inte lyssnar på dig kan du kontakta arbetsplatsens skyddsombud.

Gäller min arbetsskadeförsäkring vid hemarbete?
Egentligen gäller din arbetsskadeförsäkring oavsett var du utför ditt arbete. Men skadar du dig hemma är ditt skydd i praktiken mycket sämre än om du hade gjort det på din arbetsplats. Det beror på du då måste kunna bevisa att olyckan har skett som en tydlig följd av att du utförde ditt arbete.

Kan jag få ersättning eller avdrag för att jag måste använda mitt hem som kontor?
Att få avdrag i deklarationen för arbetsrum i din bostad är svårt. I alla fall om du inte är beredd att renovera. Ett av Skatteverkets krav är nämligen att arbetsrummet är avskilt från din övriga bostad och har en egen ingång. Om det känns krångligt att få till finns även möjligheten att din arbetsgivare istället hyr en del av din bostad som en arbetsplats för dig. Under pandemin uppfylls Skatteverkets krav om att det ska finnas ett behov av det. De kräver dock även att det finns ett separat hyresavtal mellan dig och din arbetsgivare, samt att hyresersättningen ska vara marknadsmässig.

ANNONS

Kan jag få avdrag eller ersättning för privat bredband?
Om du arbetar hemifrån med tunga dokument behöver du normalt ett internet med en hastighet på 250 till 300 megabyte per sekund. Om du argumenterar för att det här är ett krav för att kunna utföra dina arbetsuppgifter hemifrån kan Skatteverket gå med på det – om din arbetsgivare står på avtalet. Så länge du själv har tecknat avtalet med din internetleverantör går det varken att göra avdrag i din deklaration eller få skattefri ersättning av din arbetsgivare för det. Då räknas det som en så kallad privat levnadsomkostnad.

Vilken typ av friskvård kan jag göra avdrag på när jag jobbar hemifrån?
Nu när det är svårare att gå till gymmet kanske du tittar på ett annat sätt att utnyttja ditt friskvårdbidrag. Ett alternativ kan vara en app eller webbtjänst för till exempel träning, yoga eller rökavvänjning, vilket räknas som en skattefri friskvårdförmån. Däremot kan du inte låna eller få träningsredskap från jobbet utan att behöva dra av skatt på din lön för det.

Jag tar bilen till jobbet för att undvika kollektivtrafiken. Får jag göra avdrag på det?
Reglerna för avdrag för resor till och från jobbet är inte ändrade på grund av coronapandemin – men det finns vissa lättnader. ­­Visserligen räknas det som en förmån som ska beskattas om din arbetsgivare betalar för din resa till och från jobbet, men om det är en taxiresa ska den under rådande omständigheter bara beskattas för motsvarande kostnader om du hade rest med kollektivtrafik. Under året 2020 tas dessutom ingen förmånsskatt ut för gratis eller subventionerad parkering vid din arbetsplats.

Blir jag dubbelbeskattad om jag arbetar utomlands och nu måste arbeta hemifrån i Sverige?
Nej, du beskattas bara i det land du utfört ditt arbete. Har du arbetat parallellt i ett annat nordiskt land beskattas du i båda länderna, men bara för det jobb du utfört i vardera land. Undantag görs om du vanligtvis arbetar i Danmark och under en tremånadersperiod inte jobbar mer än 50 procent av din tid i Sverige. Då beskattas du bara i Danmark. Om du arbetar i ett land utanför Norden och har tvingats resa hem till Sverige på grund av coronapandemin kan du, i och med den så kallade säkerhetsventilen, också ha rätt till att skattebefrias i Sverige.

Läs mer om hur skatteregler förändrats på grund av coronapandemin på Skatteverket.se.

Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om att arbeta hemifrån och få tips på hur du skapar en bra arbetsmiljö hemma.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt