Inflation för nybörjare – vad är det och hur påverkas jag?

inflation
Inflationen i Sverige är högre än den varit på många år.
inflation
Ökade matpriser har bidragit till en stigande inflation.
Visste du att...

Inflationen i Sverige stiger och under september 2022 ökade den med 9,7 procent, det är mer än vad den gjort på 30 år. Vad kan du om inflation? Och hur påverkar den din ekonomi? Häng med när vi går igenom vad inflation betyder och hur den uppstår.

Vad är inflation?

Inflation betyder att valutan i ett land minskar i värde. Det händer när den allmänna prisnivån i landet höjs och du inte längre kan köpa varor eller tjänster för samma mängd pengar som förut. För att det ska handla om inflation behöver många priser i samhället öka. En tillfällig prisuppgång på vissa varor, till exempel kaffe eller gurka, behöver inte vara ett tecken på inflation.

Riksbanken har ett inflationsmål på 2 procent för att hålla en stabil samhällsekonomi. I dag är inflationen mycket högre än så.

Saker som påverkat inflationstakten är bland annat stigande priser på livsmedel, kläder och el. Under september i år var elpriserna drygt 54 procent högre jämfört med samma månad föregående år.

Hur uppstår en inflation?

En inflation kan uppstå på flera olika sätt. Det kan till exempel ske när efterfrågan på varor och tjänster blir högre än vad marknaden kan tillgodose. Ju bättre ekonomin är i ett land, desto mer vill medborgarna konsumera.

En inflation kan också uppstå på grund av världshändelser som påverkar produktionskostnader för företag. Kriget i Ukraina och covid-19 är båda exempel på sådana händelser. När företagens importkostnader ökar kompenseras det genom höjda priser i butik.

I Sverige har till exempel även höga el- och gaspriser gjort att köpkraften hos hushållen har minskat och kostnader för företag ökat.


 

Spara med hög ränta hos SevenDay Bank

Aktuella sparräntor

  • SevenDay Sparkonto3,70%
  • SevenDay 3 mån (fast ränta)4,20%
  • SevenDay 6 mån (fast ränta)4,10%
  • SevenDay 12 mån (fast ränta)3,90%
  • SevenDay 24 mån (fast ränta)3,20%
  • SevenDay 36 mån (fast ränta)3,00%

Tryggt sparande med bra villkor och hög ränta redan från första kronan.


 

Hur kan jag spara pengar när inflationen är hög?

Smarta val i matbutiken
Många livsmedel har faktiskt inte ökat i pris det senaste året, de har i stället blivit billigare. Anpassa dina inköpslistor efter de livsmedel som har blivit billigare samt handla efter säsong. Om du köper dina livsmedel efter säsong bidrar du till minskade utsläpp och gör även din plånbok en stor tjänst. Läs mer här.

Minska din elförbrukning
Att se över sin elanvändning är en bra idé när el- och gaspriser ökar och dina pengar minskar i värde. Vad förbrukar mycket el hemma hos dig? Ta reda på vilka el-tjuvarna är och spara pengar genom att dra ner på din elanvändning. Läs mer här.

Källor
Riksbanken
Advisa
ECB
SCB

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt