Fixa sommarjobb 2021 – här är jobben och så får du dem!

sommarjobb 2021
Regeringen avsätter 180 miljoner kronor till kommunerna för att ge 15 000 unga sommarjobb 2021.
sommarjobb 2021
Kolla under hashtaggen #jobbjustnu på Platsbanken.se för att se vilka jobb som finns utannonserade under coronapandemin.
Visste du att...

Nu är det hög tid att söka sommarjobb och i år kan chansen att få ett vara extra stor. Ta del av Arbetsförmedlingens tips för att få tag i jobbet.

Varje år är det många ungdomar som söker sommarjobb, men i början av året såg det ut att bli svårt att få tag i ett. På grund av coronapandemins påverkan på arbetsmarknaden minskade antalet lediga sommarjobb i hela Sverige och hos Arbetsförmedlingen var det 12 800 färre jobb utannonserade jämfört med året innan.

15 000 nya sommarjobb

Efter den dystra prognosen i vintras presenterade regeringen ett nytt jobbpaket i sin vårbudget. Paketet innebär en stor satsning för att stärka ungdomars chans in på arbetsmarknaden, 180 miljoner kronor avsätts därför till kommunerna för att ge 15 000 unga sommarjobb 2021.

Här finns sommarjobben

Många branscher har drabbats hårt under pandemin, bland annat hotell och restaurang, men samtidigt finns det många som är i stort behov av extra personal – kanske framför allt inom vården. Uppgifter från Arbetsförmedlingen under december 2020–januari 2021 visar att de vanligaste utannonserade sommarjobben inför sommaren 2021 var undersköterskor inom hemtjänst, äldreboende och vårdmottagningar, vårdbiträden, vårdare och boendestödjare samt kriminalvårdare.

Många sommarjobb annonseras på Platsbanken.se, men mycket handlar ofta om kontakter. En vän eller granne kanske känner till några lediga jobb? Eller varför inte kontakta ett företag själv för att skicka in en spontanansökan?

Söka sommarjobb – 6 tips från Arbetsförmedlingen
  1. Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem. Du kan ge förslag på vad du kan hjälpa dem med i sommar.
  2. Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
  3. Håll dig uppdaterad på exempelvis din kommuns webbplats, rekryteringssajter eller Platsbanken.
  4. Om du vill prova på en ny bransch: fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
  5. Se över ditt nätverk, vilka känner du, och vilka känner du som känner någon? Kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren genom någon av de här personerna.
  6. Kolla under hashtaggen #jobbjustnu på Platsbanken.se för att se vilka jobb som arbetsgivare annonserar särskilt nu under coronakrisen.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt