Snabb guide om Riksbankens e-krona

E-krona
E-kronorna kommer att ha samma värde som fysiska mynt och sedlar. Foto: Riksbanken
E-krona
Riksbanken ska nu ta fram en pilotversion av en e-krona och testa vilka tekniska lösningar som går att förverkliga.Foto: Riksbanken
Visste du att...

Riksbanken kommer som första centralbank i världen nu att ta fram och testa en e-krona. Men vad är en e-krona? Liknar det kryptovalutor? Och när får vi tillgång till den?

”Det är viktigt att uppdatera de pengar Riksbanken ger ut till ett format som passar den moderna ekonomin. Därför kommer vi att utveckla en pilotversion av en digital centralbankspeng – en e-krona.” Så sa Stefan Ingves, riksbankschef, i sitt tal på konferensen DI Framtidens betalningar i höstas.

I 350 år har Riksbanken gett ut pengar till allmänheten. Men i och med att kontantanvändandet har minskat så mycket att det i framtiden kan bli svårt att betala med dem beslutade Riksbanken att det var nödvändigt att utveckla ett komplement till kontanter.

Under våren 2017 startade de därför ett projekt för att ta fram ett nytt statligt garanterat betalningsmedel, en digital centralbanksvaluta som de kallar för e-krona.

Vad är en e-krona?

Riksbanken själva beskriver e-kronan som en svensk krona i elektronisk form som du antingen kan ha på ett konto hos Riksbanken (kontobaserad) eller i en app eller på ett betalkort (värdebaserad).

Planen är att ta fram och testa olika lösningar, bland annat en värdebaserad e-krona utan ränta med spårbara transaktioner. Med e-kronan ska du kunna göra betalningar omedelbart och dygnet runt.

I dag utförs redan många betalningar digitalt men Riksbanken menar att det finns en risk med att dessa betalningstjänster drivs i privat regi, exempelvis Swish.

”Att inte agera på utvecklingen och helt överlämna betalningsmarknaden till privata aktörer, medför att allmänheten i förlängningen blir helt beroende av privata betalningslösningar, vilket kan göra det svårare för Riksbanken att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.”, skriver Riksbanken i sin rapport.

E-kronasystemet skulle alltså bli ett parallellt oberoende system till det betalsystem som erbjuds av den privata sektorn. Detta, menar Riksbanken, skulle minska sårbarheten jämfört med att bara ha ett system.

De skriver också i samma rapport att privata aktörer inte kan ta hela ansvaret för att betalningar fungerar även i allvarliga krissituationer och att e-kronan då kan fungera som ett alternativ och öka stabiliteten.

Är e-kronan en kryptovaluta?

Riksbanken skiljer på e-kronor och kryptovalutor och menar att e-kronor kommer ha samma värde som fysiska sedlar och mynt, medan kryptovalutor inte är valutor utan istället bör betraktas som finansiella tillgångar. Kryptovalutor kan ha svårt att behålla ett stabilt värde och de har ingen officiell utgivare som ansvarar för dem.

Den mest använda kryptovalutan Bitcoin används visserligen i dag för betalningar i vissa webbutiker och mellan privatpersoner på nätet. Men det är inte som betalningsmedel den används mest utan just som en finansiell tillgång som förväntas öka i värde.

När kommer e-kronan?

Riksbanken ska nu ta fram en pilotversion och testa vilka tekniska lösningar som går att förverkliga. Efter testperioden fattas beslut om en e-krona ska ges ut till allmänheten eller inte.

Här kan du läsa mer om Riksbankens e-krona.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt