Bröllop under coronapandemin – tänk på det här

Bröllop under coronapandemin
Om du planerar ett bröllop under coronapandemin måste du vara medveten och förberedd på att det finns en risk att bröllopet kanske inte blir precis som planerat.
Bröllop under coronapandemin
För att inte riskera att bryta mot några regler eller bidra till en ökad smittspridning är det viktigt att hålla dig uppdaterad om myndigheternas senaste information.
Visste du att...

Vad händer om bröllopet måste avbokas på grund av corona? Kan jag få pengarna tillbaka? Konsumentrådgivaren svarar på frågor och ger sina bästa råd.

Inför ett bröllop är det alltid mycket att planera och vara nervös och pirrig inför, men sedan coronapandemin bröt ut i världen krävs det desto mer planering. Vad händer till exempel om ni måste avboka bröllopet för att någon blir sjuk eller att restriktionerna från myndigheterna blir hårdare? Går det att få pengarna tillbaka?

Här kan du ta del av några saker som är extra viktiga att ha koll på i dessa tider.

Läs igenom alla avtal

Något bland det viktigaste att tänka på om du planerar att gifta dig inom den närmsta tiden är att läsa igenom alla avtal och villkor innan du skriver på något. Vad gäller till exempel om du behöver avboka lokal eller catering med kort varsel? Går det att få pengarna tillbaka eller ändra datum? Detta är såklart alltid viktigt att tänka på, men särskilt nu under pandemin.

– Anlitar du ett mindre företag är det också bra att kolla upp företagets ekonomi för att minska risken att anlita ett företag som riskerar att drabbas hårt av coronakrisen, till exempel genom konkurs, säger Kristina Westling, konsumentrådgivare på Konsument Uppsala.

Vad händer om företaget går i konkurs?

– När ett företag går i konkurs är du som konsument ganska liten, du står långt ner på listan över vilka som ska få pengar av företaget, banker och liknande går före. Kontakta konkursförvaltaren, i bästa fall kan du få en del av pengarna tillbaka, men det är ingenting du bör räkna med, säger Kristina Westling.

Avboka bröllop på grund av corona

Som det ser ut i dag finns ingen specifik lagstiftning gällande avbokning av arrangemang på grund av coronaviruset, utan här gäller vanliga avbokningsregler.

Kristina Westling betonar därför vikten av att undersöka avtalen noga och skaffa sig bra koll på avbokningsregler och betalningsvillkor. Behöver du betala handpenning? Eller betalar du först när bröllopet är genomfört?

– En del företag har en procenttrappa, ju längre tid i förväg du avbokar desto mindre behöver du betala, men om du avbokar bröllopet nära inpå kan du dessvärre behöva betala hela summan.

Om det inte står något särskilt kring betalning och handpenning i avtalet måste företaget kunna visa att de haft kostnader som de vill ha betalt för. Trots att ett cateringföretag inte levererat någon färdig mat kan de ha köpt in speciella råvaror de inte kan använda till något annat och då skulle det kunna vara en motivering för att behålla handpenningen.

– Det du har betalat för, oavsett om det är en vara eller en tjänst, har du alltid rätt att avbeställa innan du fått det, så säger konsumentlagarna. Men företagen kan skriva i villkoren att de tar ut en avbokningsavgift för att kunna täcka upp för eventuella utlägg. Det kan alltså vara så att du behöver betala en viss summa, säger Kristina Westling.

Vad händer om företaget säger att de inte kommer kunna leverera?

– En grundprincip inom juridiken är att om du har ett avtal där ett företag ska leverera något och kunden betala för det måste båda parter hålla avtalet. Den som inte gör det har heller inte rätt att få något att den andra. Skulle exempelvis någon i personalen bli sjuk och företaget inte kan leverera ska du som kund heller inte betala för tjänsten.

Kan företag åberopa force majeure för att bryta ett avtal på grund av corona?

Ett ord som varit aktuellt den här tiden är det juridiska begreppet ”force majeure”. Force majeure innebär att ett avtal kan brytas om det finns extraordinära omständigheter, så som krig eller naturkatastrofer, som ingen av parterna kan påverka eller kände till då avtalet skrevs.

– Frågan om force majeure har tagits upp i flera beslut från Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Enligt ARN är det fullt möjligt att avtala om force majeure och ett sådant avtalsvillkor är giltigt mellan parterna.

– ­­Men villkoret kan vara oskäligt mot en konsument och då ska det enligt svensk rätt jämkas eller till och med helt lämnas utan avseende, vilket innebär att det inte får tillämpas. Till exempel om det handlar om stora summor pengar. Men det måste bedömas från fall till fall, säger Kristina Westling.

Håll dig uppdaterad inför bröllopet

Under coronapandemin har många åtgärder gjorts för att begränsa smittspridningen. Under en period var det förbjudet att samlas fler än 50 personer vid en allmän sammankomst, sedan 24 november 2020 ligger den siffran på åtta personer.

Även om ett bröllop inte räknas som en allmän sammankomst utan en privat tillställning är detta ändå normen som bör följas. För att inte riskera att bryta mot några regler eller bidra till en ökad smittspridning är det viktigt att hålla dig uppdaterad om myndigheternas senaste information.

Vad händer med bröllopsresan?

Att resa utomlands under coronapandemin är inte helt okomplicerat. I den här artikeln har vi samlat all information du behöver om du ska ut och resa.
Vad ska jag tänka på om jag ska resa utomlands under coronapandemin?

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt