När du handlar dyrare saker som elektronik, säng, soffa eller en resa är det inte ovanligt att du erbjuds delbetalning – vilket kan kännas lockande där och då men det är viktigt att du har koll på hur en delbetalning faktiskt fungerar.
Hur fungerar delbetalning?
Köper du en vara på av- eller delbetalning innebär det att du inte betalar för den direkt. Istället delas betalningen upp på mindre belopp under ett förutbestämt antal månader. Delbetalningen fungerar alltså som en form av kredit eller lån och betalningen sker till den bank eller det kreditföretag som återförsäljaren har avtal med.
Finns det några fördelar med delbetalning?
Ibland blir vi avskräckta när vi hör ordet delbetalning, men det finns tillfällen då en delbetalning faktiskt kan vara till hjälp – till exempel om du akut behöver köpa ett nytt kylskåp och inte har hela beloppet på plats. Det viktiga är bara att se till att välja en räntefri delbetalning, följa avbetalningsplanen och ha koll på villkoren.
Finns det några nackdelar med räntefri delbetalning?
Om du köper en vara med räntefribetalning behöver du vara uppmärksam på några saker. Till exempel tillkommer det ofta extra kostnader som avi- och uppläggningsavgift. Du bör också vara medveten om att den räntefria betalningen ofta bara gäller under en tidsbegränsad period, har du inte betalat av varan när avbetalningstiden löpt ut tillkommer därefter ränta.
Exempel: Du köper kyl och frys till ett paketpris för 10 000 kronor. Köpet delas upp på 12 månader. Du betalar ingen ränta, men 395 kronor i uppläggningsavgift plus en aviavgift på 39 kronor per månad. Efter ett år har du betalat 10 863 kronor. Kostnaden för lånet är med andra ord 863 kronor vilket motsvarar en effektiv ränta på 17,45 procent.
Håll koll på effektiva räntan
För att veta vad din totala månadskostnad kan bli behöver du ha koll på den effektiva räntan, då finns alla kostnader med i beräkningen. Det är också den effektiva räntan du ska titta på om du vill jämföra olika lån med varandra.
Viktiga saker att tänka på när du väljer delbetalning
- Som alltid när du köper något på delbetalning eller tar lån bör du vara noga med att läsa igenom villkoren innan du tecknar ett avtal.
- När du väljer att dela upp betalningen bör du även försäkra dig om att du har utrymme i din ekonomi för att klara av månadskostnaden en längre tid framåt.
- Eftersom en delbetalning räknas som en form av kredit kan din kreditvärdighet påverkas om du har flera olika krediter. Det innebär att du kanske inte kan utöka eller ta ytterligare en kredit eller ett lån. Har du många olika krediter kan det vara bättre att samla dina lån och krediter i ett privatlån med en ränta.
Läs mer här:
Så ökar du din kreditvärdighet
Därför ska du samla lån – och det här ska du tänka på
- Visste du att det finns en lag som skyddar dig som konsument? Den här lagen heter kreditkonsumentlagen och innebär bland annat att försäljaren vid köpet ska informera dig om vilka totala kostnader du ska betala och att du som konsument har rätt att ångra kreditavtalet senast 14 dagar efter att avtalet tecknades. Läs mer här.