Renovera badrum – vad kostar det?

Det går att göra mycket själv vid en badrumsrenovering. Till exempel rivningsbiten – om du är försiktig.
Många drömmer nog om ett nytt badrum men är rädda för kostnaden. Tänk igenom noga vad du vill ha – ta in offerter och jämför.
Hem och familj

Att renovera badrum är för de flesta ett roligt projekt – men kan vara ganska dyrt. Vad kan du göra själv för att sänka kostnaderna?

Ett nytt badrum kan ge hemmet ett fantastiskt lyft – men ett stort renoveringsprojekt kan både bli dyrt och besvärligt. En badrumsrenovering tar från tio dagar till flera månader att genomföra och kan kosta allt i från femtio- till flera hundratusen kronor. Men det finns saker du själv kan göra för att spara tusenlappar på fakturan.

Planera projektet

Om du inte är mycket erfaren själv bör du anlita hantverkare för våtrumsarbeten – inte minst ur försäkringssynpunkt. När du anlitar en entreprenör är det grundläggande att se till att entreprenören har f-skattsedel, försäkring och rätt certifikat för våtrumsarbete. En vanlig fallgrop är att man som beställare inte har diskuterat arbetet tillräckligt noga tillsammans med sin entreprenör.

– Tänk igenom vad du vill ha innan du tar in offerter. Diskutera också hela arbetet med entreprenören. Kontrollera att det är möjligt att utföra renoveringen på det sätt som du vill och utifrån dina förutsättningar, säger Sara Salomonsson, teknisk projektledare på stiftelsen GVK, Golvbranschens våtrumskontroll.

Smarta materialval

Ytskiktet i ditt nya badrum är ett av de första och största besluten. Kakel och klinker är populärt, men våga överväg en plastmatta. I dag finns de i alla tänkbara färger som kan skapa ett spännande rum. Plastmattan kan också fungera både som tät- och ytskikt och tar generellt sett mindre tid att få på plats – här finns det pengar att spara.

Tänk igenom noggrant vad du vill ha innan du tar in offerter.

Sara Salomonsson, GVK

Handla själv

Ofta erbjuds du att köpa inredning via din entreprenör, vilket är enkelt och kan löna sig. Men kolla att du får exakt det du vill ha – och jämför priset med om du själv köper in exempelvis badrumsmöbler.

Om du köper in inredning och material själv måste du planera noga så att allt finns på plats vid rätt tid – annars kan du stjälpa entreprenörens tidsplan, vilket kan bli både dyrt och tidsödande.

Sköt rivningen på egen hand

Har du en mindre budget går det att göra mycket själv. Att riva ut det gamla badrummet är oftast inget problem om du är försiktig. Stäm av med de företag du ska anlita senare så att du inte river för mycket. Påbörja aldrig arbete innan du har tänkt igenom vad du ska göra ordentligt.

Undvik dyra överraskningar

Skriv alltid ett avtal med dina hantverkare så att ni är helt överens om arbetet. Det finns standardavtal som du kan utgå från. Innan arbetet inleds ska du veta exakt vad som ingår, till vilket pris och när hela projektet planeras vara klart.

3 saker du inte bör göra själv

• Elinstallationer. Eftersom riskerna för svåra elolyckor är större där det finns fukt är det bara behöriga elinstallatörer som får göra elarbeten i dessa utrymmen.

• VVS-installationer, platt- och mattsättning. I dag är det ur försäkringssynpunkt viktigt med intyg på alla renoveringar – lämna det här arbetet till proffsen.

• Borra i väggar och kakel. Okej, det här går att göra själv, men eftersom det är superviktigt att tätskiktet är tätt kan det vara bra att överlåta jobbet åt någon med erfarenhet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt