Går det att få lån utan fast anställning?

lån utan fast anställning
I dag är möjligheterna att få lån utan en fast anställning större än vad de var tidigare.
lån utan fast anställning
Som egenföretagare kan du behöva styrka en stabil inkomst genom att visa dina senaste årsredovisningar för banken.
Låna

Numera kan du ta ett lån även om du inte skulle ha en fast anställning. Här är vad du behöver tänka på när du ska låna som till exempel provanställd, egenföretagare, frilansare eller timanställd.

Under de senaste åren har arbetsmarknaden i Sverige förändrats. Det har blivit allt vanligare att jobba som till exempel frilansare, konsult genom eget företag, giganställd, projektanställd eller provanställd.

Även om de flesta banker ser tillsvidareanställning som den tryggaste anställningsformen finns i dag större möjligheter än tidigare att få ett lån utan fast anställning.

Försäkra banken om din inkomst

Det du behöver göra är att visa att du trots att du inte har en fast anställning ändå har en stabil och trygg inkomst. Om du är egenföretagare måste du ofta visa upp dina senaste årsredovisningar för banken för att visa att du har en stabil inkomst. Om du frilansar, har en provanställning, projektanställning, eller timanställning måste du ofta be din chef om ett intyg som styrker dina inkomster.

En till sak du kan behöva göra är att förklara din situation för banken – antingen genom att bifoga ett personligt brev i ansökan eller att tala om det via telefon. Om du arbetar i en bransch där fasta anställningar är ovanliga kan du till exempel berätta det.

Om du har möjlighet kan du se om du kan låna med en fastighet som säkerhet.

förbättrar du dina chanser till lån utan fast anställning

Oavsett vilken anställningsform du har finns det några saker att tänka på som kan påverka din kreditvärdighet och chans att få lån samt vilken ränta banken kan erbjuda dig.

  1. Undvik onödiga kreditupplysningar innan och under tiden du ansöker om ett lån. Eftersom det indikerar att du tar eller ansöker om många lån ser många banker negativt på detta. Kom ihåg att det inte bara är när du ansöker om lån som kreditupplysningar tas på dig, utan även när du köper något dyrt som till exempel en ny bil, tv eller dator. Om flera kreditupplysningar tagits på dig nyligen kan det vara en bra idé att vänta ut dem tills de försvinner.
  2. Om du redan har flera lån, skulder eller krediter som du håller på att betala tillbaka blir dina chanser att få lån mindre. Försök att betala tillbaka lånen om du kan eller i annat fall samla dem till ett lån innan du ansöker om ett nytt. Du kan läsa mer om att samla lån här.
  3. Du kan även välja att låna tillsammans med någon. En medsökande ses ofta som en extra säkerhet av banken, eftersom ni är två som delar på ansvaret. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att ha en medlåntagare.
  4. Det är också bra att jämföra lånevillkoren hos flera banker. På så sätt får du fler alternativ att välja mellan och större chans att hitta ett bra erbjudande.

Källor:
Compricer.se
Handelsbanken.se
Nordea.se

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt