Guide: Vad är ränteavdrag och hur fungerar det?

ränteavdrag
Genom att slopa ränteavdraget hoppas många på att kunna kyla ner bostadsmarknaden.
ränteavdrag
Ränteavdraget kan delas ut antingen årsvis eller månadsvis.
Låna

Genom ränteavdrag kan du få tillbaka pengar du betalat för dina räntekostnader. Du kan få ränteavdrag en gång per år eller varje månad. Här kan du läsa om hur ränteavdrag fungerar och vad du behöver göra för att ta del av det.

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag är det avdrag du kan få för dina räntekostnader när du tagit lån. Hur mycket pengar du kan få tillbaka beror bland annat på hur stora räntekostnader du har. För kostnader upp till 100 000 kronor per år får du avdrag på 30 procent, har du högre räntekostnader än så är ränteavdraget 21 procent på den del som överstiger 100 000 kronor.

Omfördela ränteavdrag

Siffrorna ovan gäller per person, är ni två som står på lånet får ni 30 procent ränteavdrag på upp till 200 000 kronor tillsammans.

Om ni inte delar exakt lika på lånet, utan kanske har fördelat lånet så att du står på 40 procent av lånet och din medlåntagare 60 procent, kan ni be banken om hjälp att se till att ränteavdraget justeras på samma vis. I annat fall fördelas avdraget exakt lika.

Vilka lån ger mig ränteavdrag?

Du kan göra ränteavdrag på de flesta lån så som bolån, privatlån och billån, men inte studielån.

Hur får jag ränteavdrag?

För att ha rätt till ränteavdrag behöver du bland annat ha räntekostnader på minst 1 000 kronor, betalat skatt och ränta under året och vara betalningsansvarig för lånet.

Räkna ut ränteavdrag

Uppfyller du kraven räknas ränteavdraget ut automatiskt. Det är din bank som lämnar in uppgifterna till Skatteverket, det enda du behöver göra är att deklarera och sedan får du tillbaka pengarna när skatteåterbäringen betalas ut.

Få ränteavdrag varje månad

Du kan också få ränteavdrag varje månad istället för en gång per år. Det gör du genom att jämka din skatt för att få den utbetald månadsvis. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur du går till väga.

Ränteavdrag vid ränteskillnadsersättning

Om du behöver lösa ett bundet lån i förtid kommer du att behöva betala en ränteskillnadsersättning till din bank och även denna ränta går att få avdrag på. Ibland kan du dock vara tvungen att ta upp det själv i din deklaration.

Kommer ränteavdraget att slopas?

Det har länge diskuterats att slopa ränteavdraget. Från början låg ränteavdraget på 50 procent för att sedan sänkas till 30 procent. Med stigande bostadspriser och hög belåning har flera partier pratat om att slopa ränteavdraget helt, genom en successiv nedtrappning. Bland annat för att göra det mindre attraktivt att ta så stora bolån och lugna ner bostadsmarknaden.

Trots att många partier är överens om att ränteavdraget bör slopas finns i dag inga förslag eller beslut om när detta kan komma att ske.

Skulle ränteavdraget trappas ner eller till och med tas bort helt kommer det att påverka hushållens boendekostnader genom ökade lånekostnader.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt