Vad är effektiv ränta och ränta?

vad är effektiv ränta
Låna

När du ska jämföra räntor på till exempel lån eller krediter bör du känna till vad som skiljer dessa begrepp.

Vad är det för skillnad på ränta och effektiv ränta? Om du tar ett lån får du betala långivaren för att få dina pengar. Det priset är räntan, som oftast anges som årlig nominell ränta men betalas normalt månadsvis. Låt oss säga att du lånar 100 000 kronor till en ränta på 6 procent. Årsräntan blir med andra ord 6 000 kronor, eller 500 kronor per månad.

Vad är effektiv ränta?

Ofta finns andra kostnader och avgifter i samband med ett lån, till exempel uppläggningsavgift och aviavgift. Tillsammans med den årliga nominella räntan utgör dessa kostnader den effektiva räntan och måste alltid anges tydligt av långivaren. När du jämför räntor och kostnader mellan olika lån- och kreditgivare är det den effektiva räntan du ska titta på.
Ett annat bra mått när du utvärderar olika långivare är att jämföra den totala månadskostnaden. I den ingår alla kostnader för ditt lån plus det belopp du amorterar, det vill säga betalar tillbaka på lånet. Amorteringsbeloppet avgörs i sin tur vilken återbetalningstid du kommit överens om med din långivare.

Om vi använder exemplet tidigare och antar att du betalar tillbaka lånet på 10 år, amorterar du alltså 10 000 kronor per år (cirka 833 kronor per månad).

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt