Svenska hushåll har i dag väldigt hög belåningsgrad, men om du aktivt förhandlar med din bank om en bättre ränta på ditt bolån finns det mycket pengar att tjäna. Med dagens låga räntor är det dessutom ett riktigt guldläge att göra det just nu.

– En del tänker att nu när räntorna redan är så låga spelar det ingen roll om jag betalar 1,5 procent eller 2 procent, men det spelar faktiskt stor roll. Det handlar om mycket pengar och genom att förhandla ner räntan nu kan du bygga upp en liten buffert inför en ränteuppgång, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.
En annan anledning till att det just nu är läge att ta plats vid förhandlingsbordet är bankernas höga bolånemarginaler, det vill säga bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad. Finansinspektionen kom i november med sin senaste kvartalsrapport som visar att bankernas marginal på bolån ligger på 1,62 procent, en liten sänkning från kvartal två då marginalen låg på 1,65 procent.
Förhandla varje år
Men enligt Christina Söderberg är det egentligen alltid ett bra läge att förhandla om sin bolåneränta. Om du förhandlat en gång tidigare, men sedan inte gjort något mer på ett år har antagligen räntan åkt upp till listränta igen eftersom det du förhandlat ofta bara gäller under tolv månader.
– Du bör se över dina låneräntor ungefär en gång per år, och har du aldrig gjort det tidigare är det verkligen på tiden att göra det nu. Ofta vet banken att man är lite lat och gärna är kvar hos sin bank vilket kan göra det svårare, därför gäller det att stå på sig.
Var förberedd
När du går in i ett förhandlingsläge är det viktigt att vara förberedd. Börja med att sammanfatta din ekonomi: Vad har jag för lån i dag? Hur ser min lön, mitt sparande och min pension ut? Och var har jag allt placerat? Ofta vill banken att du har allt hos just deras bank.
– Sedan är det dags att kolla upp de olika bankernas snitträntor. Listräntorna är inte längre intressanta. När du sedan går till banken ska du alltid begära en ränta som är längre än snitträntan. Du kommer förmodligen få ett nej, men då är det viktigt att du ber dem motivera varför – när de tvingas vara tydliga är det ofta svårare för dem att ge ett nej.
Man får bara det man ber om, så är det med allt i livet.
Olika saker som banken kan använda mot dig är att du lånar för lite, högre lån ger ofta bättre ränta. En annan sak kan vara att värdet på din bostad är för lågt. Därför kan det vara bra att du innan har gjort en värdering på din bostad, kanske har den ökat i värde sedan ni la upp lånet?
– Jämför olika banker och ställ dem mot varandra. Ofta vill banken att du flyttar allt ditt sparande till dem, men där ska du vara lite försiktig för ibland kan det bli dyrare. Jag brukar alltid säga att jag gärna flyttar allt till dem om de kan ge lika bra eller bättre erbjudande än det jag har. Du ska inte flytta ditt spar- eller pensionskonto om du får sämre erbjudande hos den nya banken. Säg inte ja till ett erbjudande direkt utan gå hem och räkna på det först.
Våga pruta
Christina Söderberg påpekar också vikten av att våga pruta. Statistik visar nämligen att genomsnittsprutaren får ner räntan med 0,32 procentenheter – det är 2 240 kronor per miljon, efter ränteavdrag, som du kan spara varje år – och många har lån på flera miljoner.
– Man får bara det man ber om, så är det med allt i livet. Det handlar om hur mycket pengar du kan spara, onödiga pengar som du istället kan lägga på roligare saker.