”Se över dina bolån en gång om året”

Bolån
Med räntor som går upp och ner är det viktigt att se över sina bolån, gärna en gång om året.
Låna

Med dagens låga bolåneräntor tänker många att de kan sitta lugnt i båten. Men förändringar kan komma snabbt och det gäller att du har koll på vad som gäller för just ditt bolån.

I dag väljer de flesta svenskar rörlig ränta på sina bolån, vilket är lätt att förstå med tanke på de låga räntorna just nu och att Riksbanken sänkt reporäntan till rekordlåga -0,35 procent. Men vad är egentligen bäst och hur länge kan vi lita på att räntorna håller sig nere?

Christina Söderberg.
Christina Söderberg.

– Rörlig ränta har historiskt visat sig vara det som är bäst, men har du rörlig ränta blir du såklart mer räntekänslig – går räntorna upp kostar det mer. Jag förstår att folk väljer en rörlig ränta i dagsläget, men har du stora lån i relation till vad du tjänar kan det just nu vara ett bra läge att binda sina lån. Se det som en försäkring, du betalar en extra premie i dag men är säker om något händer i framtiden, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Trots att Riksbanken har sagt att vi kommer att ligga kvar på minusränta fram till slutet av 2016 kan man såklart aldrig vara helt säker på att det blir så. Det handlar om en marknad delvis styrd av psykologi, där allt kan hända. Men att det i USA pratas om höjd ränta tror Christina Söderberg inte kommer att påverka oss privatpersoner särskilt mycket.

– En sådan höjning kommer att gå väldigt långsamt och påverka vår aktiemarknad mer än vår bostadsmarknad. Om inflationen drar igång kanske Riksbanken höjer räntan snabbare än väntat, men det ser inte ut så i dag.

Spara en buffert

Som privatperson är det viktigt att vara medveten om att allt kan hända, därför kan det vara en god idé för de som har en låg och rörlig ränta att i dag passa på att varje månad spara pengar eller amortera extra.

– Eftersom att vi alltid kan vara säkra på att räntan någon gång kommer gå upp är det bra att ha sparat pengar så att du har råd att bo kvar och inte tvingas till försäljning.

Hon säger också att det är viktigt att aldrig låna mer pengar än vad du klarar av, räkna med en ränta mellan fem och sju procent. Och känns framtiden osäker kanske du ska passa på att binda dina bolån nu.

– Se över dina bolån en gång om året. Har du fått rabatt har du ofta bara den under ett år, när den löper ut är det ett bra tillfälle att förhandla med sin bank om räntan. Det är inte krångligt, tar inte lång tid och du kan spara mycket pengar på det.

Amorteringskraven påverkar

Utöver ränteläget bör vi även ha koll på eventuella amorteringskrav. Nyligen gick cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och krävde ett införande av amorteringskrav på våra bolån. Detta för att minska skuldsättning och riskerna för finansiell kris.

– Amorteringskraven kommer nog inte att införas förrän nästa sommar. Det krävs nämligen en ganska lång process där en lagändring ska till för att det ska kunna genomföras. Amorteringskraven kommer inte att påverka de som har lån i dag, utan de som tar nya lån. Därför kommer nog många att vilja passa på att göra en bostadsaffär innan kravet kommer, men jag skulle vilja säga att du ska köpa en bostad när du verkligen behöver den, inte gå runt och spekulera i när det är bäst läge, för det förändras hela tiden, säger Christina Söderberg.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt