Samla lån och krediter och spara pengar

Att samla sina lån och krediter till ett enda lån är oftast en bra idé. Du får lägre utgifter och mindre att hålla reda på.
Att handla på avbetalning och kredit blir allt vanligare. Men det gäller att hålla koll på sina månadskostnader.
Låna

Att samla lån och krediter till ett enda lån för att minska månadskostnaderna blir allt vanligare. Det kan handla om allt från kreditkortsskulder till billån och privatlån. Men hur fungerar det? Och vad ska du tänka på?

Sara Bergström, bitr. kreditchef SevenDay

Allt fler upptäcker fördelarna med att samla ihop sina lån och krediter till ett enda lån, med bättre villkor än vad de har i dag. Den totala månadskostnaden blir lägre och så även räntan.

– Att samla lån och krediter är en väg till bättre privatekonomi. Samtidigt gör du den
ekonomiska vardagen lite enklare
då du bara behöver betala till en långivare,
säger Sara Bergström, biträdande kreditchef på SevenDay.

Samla lån – och få en lägre månadskostnad

I dag är det enkelt att köpa till exempel en resa, en soffa eller en ny tv på kredit eller avbetalning. Men att samla på sig krediter av den här typen kan bli kostsamt.

– Har du ett antal krediter kanske du betalar flera hundra kronor i månaden i bara avgifter. Om du samlar dina lån och krediter slipper du många avgifter och får dessutom ofta lägre ränta. Många känner inte till detta, säger Johannes Larsson, kredithandläggare hos SevenDay.

Många blir positivt överraskade när de får reda på sin nya månadskostnad.

Johannes Larsson

Det allra vanligaste är att samla är billån, privatlån och skulder på kreditkort. Du kanske har använt kreditkortet och tänkt betala tillbaka räntefritt inom kort. Men om den räntefria tiden löper ut och du inte betalt av krediten kan det bli väldigt kostsamt.

– Kreditkort kan efter den räntefria perioden ha en snittränta på 10-15 procent. Jämförelsevis kan jag säga att snitträntan på de samlade lån vi erbjuder i dag ligger på cirka 5 procent. Många vet kanske inte vad de betalar i ränta eller tror att de har bra räntor på sina lån, men den ränta du fick för en tid sedan kanske inte alls är den du skulle få i dag, säger Johannes Larsson.

Din kreditvärdighet förbättras

Kreditvärdighet är ett mått på förmågan att betala skulder. När du samlar dina lån och krediter hos en och samma långivare sjunker ofta avgifterna, räntebetalningar och amorteringar vilket gör att dina totala kostnader sjunker. På så vis kan din kreditvärdighet förbättras med hjälp av det nya lånet.

Johannes Larsson, kredithandläggare SevenDay
Johannes Larsson, kredithandläggare SevenDay

– Jag pratar dagligen med människor som har många olika typer av lån och vill samla ihop dem. De allra flesta blir positivt överraskade när de får reda på sin nya månadskostnad, säger Johannes Larsson.

Finns det lån och krediter som inte är lämpliga att samla?
– I stort sätt är det alltid positivt att samla sina lån och krediter men har du räntefria avbetalningar är det såklart inte fördelaktigt att lösa dem, säger Sara Bergström.

 

Samla lån och krediter – 5 tips

• För att kunna samla lån och krediter krävs ett nytt lån som motsvarar totalbeloppet av de andra lånen och krediterna tillsammans. Undersök vad du har för lån och krediter i dag, och gå igenom de olika villkoren och räntorna. Försök att få med så mycket som möjligt under det nya lånet.

• Ta fram alla dina avier på lån och krediter som du har just nu, och se över räntor och villkor. Är dina räntor höga när du jämför dem är det rimligt att samla lånen för att komma ner i kostnad. Tänk också igenom vad som är viktigast för dig – låg ränta eller en låg månadskostnad.

• Har dina ekonomiska förutsättningar ändrats sedan du ansökte om dina lån? Exempelvis kan du i dag ha en högre inkomst eller fått en tillsvidareanställning.

• Har du möjlighet att söka lån med en medsökande? Om ni är två personer som söker kan det ge bättre lånevillkor, och det blir automatiskt mer förmånligt att samla alla lån.

• Vet du inte vilka lån och krediter du har kan du använda dig till av tjänsten Min Upplysning som finns hos både Bisnode och UC – där du kan se dina flesta lån och krediter.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt