Så påverkar de höjda räntorna ditt bolån

hög ränta
Många hushåll oroar sig för stigande räntor på sina bolån.
hög ränta
I september höjde Riksbanken styrräntan med en procentenhet, till 1,75 procent.
Låna

I september 2022 höjde Riksbanken styrräntan i Sverige med en hel procentenhet. Vad beror det på? Och hur kommer den höjda styrräntan påverka din bolåneränta?

Varför höjs styrräntan?

För att kunna tackla inflationen har Riksbanken bestämt sig för att höja styrräntan med en procentenhet, från 0,75 procent till 1,75 procent. Att Riksbanken höjer styrräntan är inte unikt för Sverige utan ett beslut som centralbanker i många andra länder har tagit för att dämpa den stigande inflationen.

Inflationen har ökat mer än vad Riksbanken kunnat förutse och därav har man behövt göra ändringar i den svenska penningpolitiken för att få ner inflationen från dagens siffra på 9,7 procent (september 2022) till målet på 2 procent. En högre ränta nu minskar risken för en högre inflation på sikt.

Vill du läsa mer om inflation? Klicka här.

Vad är styrränta och varför påverkar den mitt bolån?

Banker runtom i Sverige lånar och placerar pengar hos Riksbanken. Styrräntan blir den ränta bankerna får när de lånar pengar av Riksbanken. Det är bland annat styrräntan som sedan påverkar hur mycket ränta du får på ditt lån från banken.

Hur mycket kommer räntan på mitt bolån att öka?

Hur mycket Riksbankens höjning av styrräntan kommer påverka just ditt lån är svårt att svara på. Har du en bunden ränta sedan tidigare påverkas du inte, men har du däremot en rörlig ränta kommer det att innebära ökade utgifter för ditt bolån.

Vad är bäst – fast eller rörlig ränta?

Rörlig ränta
Historiskt sett har ofta en rörlig ränta varit mer gynnsam. Men då justeras räntan var tredje månad och det blir svårare att planera din ekonomi eftersom månadskostnaderna varierar. Om du har råd med eventuella höga räntetoppar och vill ta del av det historiskt sett billigaste räntealternativet är rörlig ränta rätt för dig.

Bunden ränta
I oroliga tider, som nu när el- och matpriser sticker i väg, är det flera som vill ha koll på sina utgifter, och med en fast ränta betalar du samma kostnad varje månad. Hur hög din ränta blir beror på hur hög räntan var dagen du tecknade avtalet. Men kom ihåg att med en fast ränta kan du inte byta avtal innan bindningstiden, då får du betala en ränteskillnadsersättning.

Både rörlig och bunden ränta
Om du både vill ta del av de lägre priserna och samtidigt känna en känsla av säkerhet kan du dela upp dit lån i flera olika delar, några delar med rörlig och några delar med bunden ränta. Det som är bra med detta är att du får ta del av det skydd som en bunden ränta innebär vid höga räntetoppar och de billigare priserna från en rörlig ränta när räntan är låg.

Innan du väljer mellan fast, rörligt eller blandat bolåneavtal bör du se över dessa punkter:

  • Hur god är din ekonomi? Klarar den av stora ränteändringar?
  • Hur länge ska du bo i din bostad?
Vad kan jag göra för att få ner räntan på mitt bolån?

Förhandla om din ränta
När du tar ett bolån hos en bank har du möjlighet att förhandla om dina lånevillkor och räntor. Här följer några tips på hur du enkelt kan förhandla om din ränta. 

  1. Kontakta flera banker
    Innan du tar ditt bolån är det alltid en bra idé att du får en bild av vad för erbjudanden olika banker kan ge dig, så du inte tecknar ett dyrare avtal när det finns billigare alternativ. Du kan exempelvis ringa runt till olika banker själv eller ta hjälp av en digital låneförmedlare.
  2. Få bankerna att tävla om dig
    Bankerna vill behålla dig och vill helst att du inte ska bli en ny inkomstkälla för en konkurrent. Det finns många banker som vill ha dig som ny kund och de är ofta villiga att ge dig ett bättre erbjudande än din nuvarande bank. Använd detta nästa gång du förhandlar med din bank för att få så bra erbjudanden som möjligt.

Bra kreditvärdighet – för bättre bolåneränta
Genom öka din kreditvärdighet förbättrar du din förhandlingsposition, vilket gör att du kan få bättre ränta och lånevillkor hos banken. Har du flera smålån och krediter kan du se över möjligheten att samla dessa i ett större lån. Det gör att du får bättre på koll på din ekonomi samtidigt som det förbättrar din kreditvärdighet.

Din kreditvärdighet baseras även på din inkomst och anställningsform. En fast anställning ger högre kreditvärdighet.  Och missa inte chansen att löneförhandla när det ges tillfälle.

Källor:
Riksbanken
Zmarta
Länsförsäkringar
Ekonomifokus
Sambla

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt