Nu är det guldläge att förhandla om bolånet!

Innan du ska förhandla om din bolåneränta är det viktigt att du förbereder dig, gå igenom din egen ekonomi och jämför olika bankers snitträntor.
”Med ett bolån på två miljoner innebär en ränteskillnad på en halv procent tio tusen kronor per år före ränteavdrag”, säger Christina Söderberg på Compricer. Foto: Compricer
Låna

Nu är det rätt läge att förhandla om din bolåneränta. Trots att vi just nu har de lägsta bolåneräntorna någonsin är bankernas marginal på bolån stora. Det innebär att bankerna har goda möjligheter att sänka räntorna ytterligare. Det gäller bara att veta hur du ska göra.

Att räntorna har sjunkit och kan komma att sjunka ännu mer beror på att det har kommit in nya aktörer på marknaden som pressar räntorna, men också för att reporäntan ligger på minus.

– Trots att räntan är så låg har bankerna fortfarande höga marginaler och därmed utrymme för extra sänkningar. Därför är det nu ett mycket bra läge att omförhandla bolåneräntan med banken, säger Christina Söderberg som är sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.

I juli 2018 låg snitträntorna på bolån på 1,40 procent vilket är 14 punkter lägre än snittet vid slutet av 2017. Samtidigt finns det bolånegivare med betydligt bättre boränta, som till exempel Enkla med räntor på 0,95 procent och Landshypotek med en snittränta på 1,07 procent i juli.

– Bankerna tjänar fortfarande bra även om räntan ligger under en procent och det är perfekt att nämna banker som Enkla när du omförhandlar lånen, säger Christina Söderberg.

Många har kvar listräntan

Även om storbankerna har historiskt låga snitträntor är det många som ligger kvar på listräntorna på upp mot 2,0 procent – av den enkla anledningen att de inte har kontaktat sin bank, menar Christina Söderberg.

– Många resonerar att det ändå inte kostar så mycket och att ”jag nog har en bra ränta”. Men med ett bolån på två miljoner innebär en ränteskillnad på en halv procent tio tusen kronor per år före ränteavdrag, säger hon och tillägger:

– Bolån är en av våra klart största utgifter. Om du vill spara pengar eller använda de till något roligare är det där du ska börja!

Det påverkar räntan

Christina Söderberg tror att den låga bolåneräntan kommer att fortsätta att sjunka eller i alla fall ligga kvar även om riksbanken höjer reporäntan, detta tack vare de nya bolånegivarna på marknaden och all uppmärksamhet de får. Samtidigt är det många faktorer som styr utvecklingen på lång sikt.

– I vår komplexa omvärld påverkas räntorna av allt från stödköp av obligationer, krig, klimatproblem och inflationsmål till vilka politiker som väljs och vilka handelsavtal som sluts. Det enda vi vet är riksbanken inte kan styra utan påverkan från Europa och resten av världen.

Christina Söderbergs bästa tips inför ränteförhandlingen

1. Omförhandla lånet ofta, gärna en gång per år.

2. Förvänta dig inte det omöjliga. Alla får ränteerbjudanden efter sin ekonomi. Ett stort lån med låg belåningsgrad är mest lönsamt för banken och ger lägst ränta.

3. Förbered dig innan du går till banken. Gå noga igenom din egen ekonomi liksom de olika bankernas snitträntor.

4. Om du själv tar kontakt med bolånegivare be dem utgå från de siffror du har och undvika kreditupplysning i ett första skede. För många kreditupplysningar är ett tecken på att något inte står rätt till med din ekonomi och minskar dina chanser att få bra erbjudanden.

5. Om du inte vill lägga energi på att förhandla eller byta bank kan du låta en förmedlare göra det åt dig. Mittbolån.se och Comboloan.se förmedlar bolån utan kostnad. Fördelen med dem är att de bara tar en kreditupplysning för samtliga banker.

6. Undvik att maxbelåna dig. Köp istället en något mindre och billigare bostad eller nöj dig med en som inte ligger lika centralt.

7. Passa på att spara och amortera när räntan är låg. Ett speciellt bostadskonto kommer väl till pass när räntorna väl börjar stiga igen.

Så har kostnaden för ett bolån förändrats under tio år

Med hjälp av statistik från SCB har vi tittat på hur räntekostnaden per år för ett bolån på en miljon kronor har förändrats under tio år. Vi har räknat på den genomsnittliga rörliga 3-månadersräntan under junimånad – från 2008 fram till 2018.

2008  –  54 319 kronor

2009  –  19 739 kronor

2010  –  18 640 kronor

2011  –  37 770 kronor

2012  –  37 542 kronor

2013  –  26 794 kronor

2014  –  23 754 kronor

2015  –  15 917 kronor

2016  –  15 968 kronor

2017  –  15 519 kronor

2018  –  14 619 kronor

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt