Vad är kreditvärdighet?
– Det är ett sätt för banker och andra långivare att mäta en person eller ett företags möjlighet att betala tillbaka ett lån. Har du en hög kreditvärdighet har du också större chans att få en kredit, och tvärtom.
Vilka faktorer påverkar min kreditvärdighet? Vad tittar banken på?
– När du ansöker om ett nytt lån gör banken en kreditupplysning där vi ser din kreditvärdighet. Kreditupplysningsbolagen har då tagit fram information om till exempel din inkomst, skatt och befintliga krediter. Informationen sammanställs och vägs samman för att bedöma möjligheter till en kredit till bästa villkoren. Generellt kan sägas att större förändringar i din livssituation kan påverka negativt, exempelvis förändringar i inkomst och om du flyttar ofta. En stabilitet förbättrar normalt kreditvärdigheten.
– Är det en befintlig kund som ansöker om tilläggslån kan vi välja att bara titta på vår interna information om kunden, till exempel hur tidigare betalningar har skötts.
Gör banken alltid en kreditupplysning eller kan jag få lån utan?
– Hos SevenDay Bank gör vi alltid en kreditupplysning på nya kunder. Skulle du bli erbjuden en kredit utan att en kreditupplysning efterfrågas bör du nog fundera på det vad det är för typ av kreditgivare du har att göra med.
Stämmer det att för många kreditupplysningar kan påverka min möjlighet att få lån? Och hur många kreditupplysningar är egentligen för mycket?
– Ja, det kan vara svårare att få lån med för många kreditupplysningar. Men det finns ingen siffra över vad som är för många kreditupplysningar utan man måste se till situationen. Hur och när låneansökningarna görs och vad man söker för kredit spelar roll. Varje gång du ansöker om en kredit görs en kreditupplysning och är du till exempel i en situation där du ska köpa bostad kommer du förmodligen under en kort period att ansöka om lån hos flera banker för att jämföra och då är det helt acceptabelt med många. Skulle det istället vara så att det löpande kommer en strid ström av ansökningar under en lång tid ses det av banken som en varning och att du innebär en högre risk som låntagare.
När försvinner kreditupplysningar?
– De brukar nollas efter ungefär 12 månader.
Kan man göra en kreditupplysning på sig själv?
– Kreditbyråerna har tjänster där du kan kontrollera och följa din kreditvärdighet.
Kan jag öka min kreditvärdighet?
– Det bästa är såklart att inte skapa någon negativ information från början, sköt dina betalningar och undvik betalningsanmärkningar. Normalt sett ses stora förändringar som negativt, till exempel stora inkomstförändringar eller att du flyttar runt mycket.
– Men är det så att du redan i dag har en låg kreditvärdighet finns en del saker du kan göra för att förbättra den. Till exempel kan du se om du kan få en högre inkomst, minska dina fasta utgifter om det går, se över dina befintliga krediter och samla de till ett lån samt dra ner på kreditkort du inte utnyttjar.
Läs också: Hur mycket får jag låna?