Julklappar på kredit

julklappar på kredit
Erbjudanden om räntefria delbetalningar gäller så länge kunden håller sig till betalningsplanen.
Låna

Under julhandeln är det många butiker som erbjuder räntefria delbetalningar. Men vad innebär det egentligen? Här är sakerna du bör tänka på när du handlar på kredit.

Snart är julen här med allt vad den innebär – klappar, julbord och Kalle Anka. Men med julen kommer ofta också en del stress och press. Vi förväntas många gånger att lägga stora summor på julklappar, summor som vi kanske inte alltid har.

När pengarna inte räcker till väljer många att köpa klapparna på delbetalning. Ofta står butikerna redo med erbjudanden om räntefria delbetalningar, men det är några saker du ska tänka på när du väljer att handla på kredit.
Här är tre vanliga erbjudanden.

Räntefritt
När du erbjuds en helt räntefri delbetalning är räntan noll, men det betyder inte alltid att den är helt avgiftsfri. Den årliga effektiva räntan kan ändå bli hög eftersom att du betalar uppläggnings- och aviavgifter. Läs igenom villkoren och räkna ut vad du i slutändan kommer betala för produkten. Fundera sedan på om den är värd det eller inte.

Både räntefritt och avgiftsfritt
Med detta erbjudande slipper du både betala ränta och de extra avgifterna. Men även här är det viktigt att du känner till villkoren. Ofta gäller erbjudandet endast så länge du håller dig till betalningsplanen. Väljer du däremot att förlänga återbetalningstiden, får du betala ränta och ibland andra avgifter. Räntan som debiteras är den räntan som ofta står angiven i villkoren.

Betalningsfria månader
Som köpare kan du också erbjudas betalningsfria månader när du väljer att delbetala en produkt, ”gratis de tre första månaderna”, eller ”betala inte förrän i februari”. Dessa kan vara bra alternativ om du har många utgifter på en och samma gång och behöver jämna ut dina månadskostnader, men kom ihåg att räntor och avgifter läggs på skulden istället.

Läs mer om avbetalning här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt