Den 9 januari trädde Riksbankens höjning av reporäntan i kraft och gick från att ligga på –0,50 procent till –0,25 procent. Flera storbanker hakade på och höjde sina räntor medan andra fortfarande avvaktar. En första räntehöjning på sju år kan såklart skapa oro hos låntagare, men Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, menar att det inte finns någon anledning att vara orolig.
– Räntorna går lite upp och ner hela tiden, det är normalt. Jag tror inte att det kommer att komma jättemånga fler höjningar nu, och framförallt kommer det inte att gå fort. Det har inte skett någon stor höjning och vi har fortfarande väldigt låga räntor i dag.
Christina Söderberg poängterar samtidigt att nu är ett bra tillfälle att ändå tänka efter och faktiskt förstå hur låga räntor vi har i dag och att de som kan bör spara inför de högre räntor som förmodligen kommer om några år.
Prognos för bolåneräntor
I samband med beskedet om höjningen meddelade Riksbanken även att reporäntan sannolikt kommer att höjas ytterligare under andra halvåret 2019. Takten i räntehöjningarna kommer att anpassas efter hur konjunktur- och inflationsutsikterna utvecklas.
– Om det blir lågkonjunktur nu blir det nog inte fler höjningar, och vid en rejäl lågkonjunktur måste de nog sänka räntan lite igen för att behålla inflationen, säger Christina Söderberg.
Hon tror att reporäntan kommer att ligga kvar på –0,25 procent under 2019 men att fler banker kommer att haka på och höja sina bolåneräntor med några punkter.
Binda eller inte?
Den ständiga frågan i ett sådant här läget är såklart om vi nu bör binda vår rörliga ränta?
– Du behöver inte ringa banken i dag och binda räntan på grund av den senaste höjningen. Men om du ändå känner dig orolig, vill veta exakt hur mycket du ska betala varje månad och inte har några planer på att flytta och därmed bryta upp lånet kan du naturligtvis binda ditt lån till en bra ränta i dag. Kom bara ihåg att du som vanligt ska förhandla om räntan innan du binder den, säger Christina Söderberg.
Vill du få några snabba enkla tips på hur du kan förhandla ner din ränta? Här får du mer läsning:
Nu är det guldläge att förhandla om bolånet!
Rörlig eller fast ränta?