Här är bolåneräntorna lägst och högst i landet

bolåneräntor
När du tar ett bolån är det viktigt att få till så bra villkor som möjligt hos långivaren. Det finns flera faktorer som påverkar villkoren.
bolåneräntor
Stockholmskommunen Vaxholm är en av de kommuner som haft lägst genomsnittsränta enligt Aftonbladets undersökning.
Låna

Svenska bolåneräntor skiljer sig kraftigt åt mellan olika kommuner i landet. Siffror visar till exempel att du i Arjeplog betalar nästan 1 600 kronor mer i ränta varje månad för ett lån på två miljoner än om du är bosatt på Lidingö. Men vad är orsaken till de stora ränteskillnaderna?

En undersökning av Aftonbladet visar att det i genomsnitt skiljer 19 000 kronor i räntekostnader per år mellan den minst och mest fördelaktiga kommunen att bo i – och det är landsorterna som är förlorarna.

Så mycket skiljer sig snitträntan för bolån i landet

Kommunen med högst bolåneräntor i Sverige är Arjeplog med ett genomsnitt på 2,4 procent över tre månader. Därefter följer Sorsele, Arvidsjaur, Strömsund och Älvsbyn.

Lägst snittränta har stockholmskommunerna Lidingö, Vaxholm, Solna, Danderyd och Nacka, där Lidingö ligger på 1,451 procent över tre månader.

Se Aftonbladets lista här.

En förklaring till de stora ränteskillnaderna går att hitta i hur stor risk det innebär för banken att bevilja dig lån. Störst chans till lägre ränta har du om du är mellan 30 och 50 år, tar ett stort lån, köper en dyr bostad och har en hög inkomst, vilket är vanligare i storstadskommuner.

Så kan du göra för att sänka din boränta

Om det bara finns en eller två fysiska banker att gå till i din kommun är konkurrensen, bortsett från digitala banker, liten. Men det finns flera saker du kan göra för att sänka din boränta även om du bor i en mindre ort.

I samband med Aftonbladets undersökning tipsar Ylva Yngveson, oberoende privatekonom, om att läsa på om vad genomsnittsräntan är och ställa krav på banken när du förhandlar.

– Prata med banken även om det känns obehagligt. Att du bor på en mindre ort och känner personen ska inte vara ett hinder, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladets räntetjänst kan du jämföra bolåneräntor i landet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt