De flesta som köper ett fritidshus finansierar det genom ett lån, och reglerna är egentligen samma som när du ska ta ett vanligt bolån. Men det finns vissa saker som är bra att känna till.
Ansök om bolån
Det första du bör göra är att räkna på din ekonomi och hur mycket extra utgifter du har råd med. Kontakta sedan en eller flera banker och ansök om lånelöfte. Ett tips är att använda sig av en låneförmedlare som kostnadsfritt jämför olika banker utan att det påverkar din kreditvärdighet – läs om hur det fungerar här.
Med ett lånelöfte har du en ungefärlig siffra på hur mycket ditt fritidshus får kosta.
Precis som med ett vanligt bolån får du bara låna upp till 85 procent av fritidshusets marknadsvärde.
Utöka ditt befintliga bolån
Om du redan äger en bostad och den bostaden är lågt belånad kan du kontakta banken och se om det finns utrymme för att utöka ditt befintliga bolån. På så vis kan du finansiera köpet av fritidshuset och slippa betala ränta för två bolån.
Tänk på att om du höjer ditt bolån kan det innebära att du behöver amortera mer. Läs mer om amorteringskravet här.
Oavsett om du tar ett nytt bolån eller utökar ditt gamla behöver du ta ut pantbrev för fritidshuset. I den här guiden kan du läsa mer om pantbrev och lagfart.
Låna till ett fritidshus som du ska bygga
Om du inte köper ett färdigt fritidshus utan istället ska bygga ett kan du finansiera bygget med en byggnadskredit, även kallat byggnadslån.
En byggnadskredit är en kredit du använder under själva byggtiden. Alla fakturor till leverantörer skickas in och betalas direkt av banken. Du betalar endast ränta för det belopp du använder och behöver inte amortera under tiden som bygget pågår. Ett nybyggt hus kan sedan beviljas amorteringsfrihet under max fem år.
När huset är färdigt, slutbesiktigat och försäkrat läggs krediten om till ett vanligt bolån. Räntan på en byggnadskredit är vanligtvis högre än räntan för ett bolån.
Läs mer:
Tänk på det här när du ska köpa eller sälja fritidshus