Räntorna fortsätter att ligga på historiskt låga siffror och i februari sänktes reporäntan till rekordlåga -0,5 procent där den i dag fortfarande ligger kvar. Men i våras gick Riksbankschefen Stefan Ingves ut och flaggade för en höjd reporänta under nästa år. Han var dock noga med att säga att det var en prognos och inget löfte. Men Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tror inte på en höjning inom den närmsta tiden.
– Många signalerar att räntan ska ligga kvar på den här låga nivån en lång tid framöver. Även om Ingves har rätt tror jag inte att en höjning av reporäntan skulle påverka bankernas räntor så mycket eftersom att de har en så pass bra marginal i dag. Men man vet såklart aldrig. Det är många utomstående faktorer som spelar in – till exempel om EU eller USA höjer eller sänker räntorna eller ett eventuellt börsfall.
Var beredd på en höjning
I dagsläget sägs en rörlig ränta vara det bästa, även om den skulle gå upp lite skulle de flesta klara av det. Men på längre sikt – för vem passar fast respektive rörlig ränta?

– En fast ränta passar den som har en tajt ekonomi och som inte vet om de skulle klara av höjda utgifter. Du betalar lite mer med fast ränta, men du säkrar upp och kan sova gott om natten. Med dagens låga räntor passar rörlig ränta de flesta, men du måste vara medveten om att räntan någon gång kommer att gå upp och därför är det viktigt att du förbereder dig på det genom att till exempel spara till en buffert samtidigt eller amortera extra på ditt lån.
Banken kommer inte ringa dig och be dig förhandla om din ränta, det måste du göra själv.
Viktigt att våga pruta
Spekulationerna kring, och införandet av amorteringskravet i början av sommaren fick folk att rusa till banken för att teckna lån innan kravet började gälla. Kan en förändring som den här göra att det är läge att se över sina räntor nu?
– Ja, absolut. En amortering är ju ett indirekt sparande vilket är bra inför framtida räntehöjningar. Den högre räntan kommer då vara på ett lägre lån vilket gör dig väl förberedd. Det som är viktigt att tänka på just nu är att du ska pruta på din ränta. Jag har jämfört bankernas snittränta och man kan se att vi blivit allt sämre på att pruta, något jag tror beror på amorteringskravet. Man har haft så bråttom att få ett lån innan det infördes och då glömt bort att pruta. Men nu när det lugnat ner sig lite hoppas jag att folk ska börja pruta igen för att få en bra ränta, Christina Söderberg.
Hur gör jag för att pruta?
– I och med att bankerna har den högsta marginalen någonsin just nu finns en stor prutmån. Framför allt om du haft ett lån ett tag där den rabatt du en gång i tiden lyckades förhandla fram gått ut och du nu istället betalar enligt listräntan. Rabatten har man ofta bara i ett till två år så det är viktigt att vara på banken och förhandla. Börja med att sammanställa dina inkomster och utgifter, värdera om din bostad om det går och kontakta flera olika banker. Jämför bankernas snittränta, fråga vilken ränta din bank kan erbjuda och hör sedan av dig till fler banker och fråga om du kan få en bättre hos dem. Banken vill ha dig som kund, men de kommer inte ringa dig och be dig förhandla om din ränta, det måste du göra själv.