Därför kan du tjäna på att ta hjälp av en låneförmedlare

Låneförmedlare
Genom att jämföra olika banker och långivare ökar du chansen att hitta det bästa lånet för just dig.
Låneförmedlare
Precis som när du jämför priser på olika prylar innan du köper dem bör du jämföra räntor och villkor när du ska ta ett lån.
Låna

Allt fler använder sig av låneförmedlare när de ska ta lån. Att ta hjälp av en låneförmedlare kan sänka kostnaderna för lånet mycket. Men hur fungerar det och vad är fördelarna med att använda sig av en låneförmedlare?

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare hjälper dig att jämföra räntor, avgifter och villkor hos de olika banker och långivare som de samarbetar med för att hitta det bästa erbjudandet för dig. Olika låneförmedlare samarbetar med när du ska ta ett lån. Det är alltså inte låneförmedlaren som lånar ut pengar till dig, istället samarbetar de med långivare och förmedlar kontakten mellan er. Tänk dig en prisjämförelsesajt för till exempel flygresor – fast för lån.

I dag finns många olika låneförmedlare: Lendo, Zmarta, Enklare och Advisa för att nämna några.

Hur fungerar det?

Istället för att du själv kontaktar olika banker och jämför deras lån fyller du i en ansökan med dina personliga och ekonomiska uppgifter hos låneförmedlaren som i sin tur skickar ansökan vidare till de banker de samarbetar med. Därefter får du svar på om du beviljas lån och från vilken eller vilka banker och långivare.

Tycker du att det är svårt att själv avgöra vilket erbjudande som är bäst ekonomiskt kan du även få hjälp att prata med en rådgivare.

Att använda sig av en låneförmedlare är kostnadsfritt för dig som kund och det tillkommer inga räntepåslag eller extra kostnader på lånet.

Låneförmedlaren samarbetar ofta med ett trettiotal olika banker och långivare, är helt oberoende och får betalt av banken först om du går vidare med erbjudandet.

Läs också vår artikel: Hur mycket får jag låna?

Varför ska man använda en låneförmedlare?

Det finns många anledningar till varför det kan löna sig att använda sig av en låneförmedlare. Genom att jämföra olika banker och långivare ökar du chansen att hitta det bästa lånet för just dig.

Eftersom låneförmedlare bidrar till konkurrens mellan bankerna ökar chansen att de faktiskt pressar ner priserna för låntagaren. Det här är också något som Finansinspektionen rapporterat om då de kunnat se att kostnader för konsumtionslån över 50 000 kronor blivit lägre om låntagaren tecknat lånet via just en låneförmedlare.

En annan viktig anledning till att använda sig av en låneförmedlare är att det bara tas ut en kreditupplysning på dig. När du ansöker om lån tar nämligen banken eller långivaren ut en kreditupplysning för att ta reda på din betalningsförmåga, går du till flera olika banker för att jämföra dem kommer de att ta ut varsin kreditupplysning. Detta påverkar din kreditvärdighet negativt då det kan se ut som att du redan har flera lån hos de andra bankerna. En låg kreditvärdighet kan påverka dina lånevillkor.

Läs också vår artikel: Så ökar du din kreditvärdighet

Finns det några nackdelar med låneförmedlare?

Eftersom låneförmedlare inte samarbetar med alla banker och långivare i Sverige ingår inte alla i jämförelsen. Det kan alltså vara så att det finns en långivare med bättre erbjudande än de som låneförmedlaren tittar på.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt