Byta bank? Allt fler väljer nischade aktörer

Vill du kunna göra dina bankärenden hemifrån med hjälp av smidiga lösningar? Utgå från dina egna behov.
Många värdesätter en personlig kontakt hos banken. Fråga dig själv vad det är du letar efter.
Låna

I stället för att byta bank skaffar svenskarna fler finansiella tjänster. En majoritet har nu fler än en bank – och det finns tusenlappar att tjäna för dig som är en aktiv konsument.

Att byta bank, eller att skaffa ytterligare en finansiell aktör, har blivit allt vanligare. Enligt Fredrik Nordquist, jurist på konsumenternas bank- och finansbyrå, kan det finnas tusenlappar att tjäna på att jämföra tjänster och att utgå från sina egna behov och intressen.

– Det har blivit enklare att välja bland olika nischade aktörer. Säg att du gillar att jobba med utländska placeringar. Då kan det skilja väldigt mycket mellan olika courtage beroende på vilken bank du använder. Reser du mycket utomlands? Då skiljer det mycket mellan de olika betalkorten. Har du stora bolån betyder bolånerabatten väldigt mycket och har du stora besparingar är förstås sparräntan intressant.

Plockar du godbitar från olika håll kan du få både billigare och ett större utbud.

Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas

Utgå från dina egna behov

Som konsument bör du fråga dig själv vad du behöver för finansiella tjänster. Har du bara ett lönekonto spelar det inte så stor roll vilken bank du väljer. Vill du däremot låna och spara blir valet viktigare. Kanske vill du ha möjligheten att kunna gå in på ett bankkontor nära dig? För den som tycker att det är smidigast att sköta sin ekonomi via datorn eller telefonen så är utbudet större.

Fredrik Nordquist.
Fredrik Nordquist.

– Plockar du godbitar från olika håll kan du få både billigare och ett större utbud, men det blir mer att hålla reda på. Vissa har lätt för det, andra svårare.

Finns det några faror med att byta leverantör ofta?
– Svårt att säga. Du kanske har kort liggande som du inte använder och som kan komma på villovägar utan att du lägger märke till det. Det kan också påverka din kreditvärdighet om det görs många kreditupplysningar på dig. Banker kan möjligen vara mindre benägna att ge dig rabatter.

Finns det några fördelar med att vara lojal mot sin bank?
– Ibland kan du få rabatter när du har allt under ett och samma tak. Men den bästa rabatten kanske du får när du är ny kund. Se till att hålla koll och förhandla kontinuerligt.

Enkla, prisvärda och transparenta

Ungefär hälften av svenska bankkunder har i dag flera banker visar en undersökning från Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Framförallt är det spar- och kortaffärer som flyttas till mindre aktörer, med en tydligare profil och klart nöjdare kunder.

– Det är en utveckling som har skett successivt de senaste tio åren. Det har blivit enkelt att skaffa finansiella tjänster med hjälp av mobilt bank-id. Många mindre aktörer upplevs dessutom som enkla, prisvärda och transparenta, säger Henrik Nyman, områdesansvarig på SKI.

Här finns det pengar att spara

•Lån. Har du stora bolån betyder några tiondels procents lägre ränta mycket pengar. Men även andra lån tål att jämföras. Begär offerter och jämför flera olika aktörer.

Sparkontot. Det är hård konkurrens bland de olika sparkontona. Och det är inte alltid storbankerna som har bäst ränta. Jämför själv hos Compricer.

• Kontokort. Utgå från dina egna behov. Reser du mycket och vill ha reseförsäkring? Vill du kunna plocka ut kontanter utan avgift utomlands?  Vart tankar du bilen oftast? Jämför kontokort hos till exempel Konsumenternas.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt