Amorteringskrav på bolån tillbaka – regler och tips!

Amorteringskrav
Den 31 augusti återinförs amorteringskrav på bolån.
Amorteringskrav
Amorteringskravet gäller inte nyproduktion. En helt nyproducerad bostad kan få amorteringsfritt i fem år. Det gäller dock bara för den första ägaren av bostaden.
Låna

Från och med den 31 augusti är det amorteringskrav på bolån igen efter en tid med amorteringsfrihet på grund av coronapandemin. Här är reglerna som gäller – och tips på hur du kan sänka dina lånekostnader

Hur mycket måste man amortera?

Amorteringskravet innebär att om du lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste du amortera 1 procent av lånet varje år till du når under 50 procent. Om du har bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde måste du amortera 2 procent per år. Dessutom ska du som lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procent per år. Totalt kan du alltså som mest behöva amortera 3 procent per år.

Amorteringskravet gäller för alla bostäder, med undantag för nyproduktion. En helt nyproducerad bostad kan få amorteringsfritt i fem år. Det gäller dock bara för den första ägaren av bostaden.

Amorteringsfritt under pandemin

Under 2020 fattade Finansinspektionen beslut om att tillfälligt pausa amorteringskravet på bolån. Detta för att försöka lindra coronapandemins konsekvenser på hushållens privatekonomi.

Amorteringsfriheten innebar att du kunde ansöka om att under en period slippa amortera på ditt bolån och enbart betala räntan.

Den 31 augusti slopas amorteringsfriheten och amorteringskrav på bolån återinförs.

3 tips för att få lägre lånekostnad
1. Gör en omvärdering

Om en omvärdering av din bostad visar att den ökat i värde kan det innebära att du får en sänkt belåningsgrad och därmed kan få en lägre amortering. Du får dock bara göra en omvärdering om det är fem år sedan du köpte din bostad – eller om det skett en avsevärd förändring i form av renovering eller tillbyggnad.

Den 1 juni 2021 var det fem år sedan amorteringskravet infördes, så du som köpte din bostad då har nu rätt till en omvärdering. Mycket har hänt på bostadsmarknaden sedan dess och kanske har din bostad ökat rejält i pris under den här tiden?

2. Förhandla om räntan
Genom att förhandla om din ränta kan du spara tusentals kronor varje år. Att få ner räntan med bara någon procentenhet kan spara mycket pengar om du har ett lån på ett par miljoner. Räntorna är något du bör se över ungefär en gång per år.

Förbered dig innan förhandlingen genom att jämföra olika bankers snitträntor, antingen själv eller via en låneförmedlare. Kontakta sedan banken och börja pruta.

3. Flytta bolånet
Ofta är det skönt att slippa allt praktiskt med att byta bank men skulle du bli erbjuden en bättre ränta hos en annan bank kan det verkligen vara värt ett byte ändå.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt