Den 1 mars infördes ett nytt, hårdare amorteringskrav i Sverige. Med de nya reglerna följer många frågor, därför har vi valt att samla och svara på 6 av svenskarnas mest vanliga frågor kring det nya amorteringskravet.
1. När börjar det nya amorteringskravet att gälla?
Det nya amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars och det är datumet då köpekontraktet undertecknats som räknas. Det betyder att om du köpte en bostad innan den 1 mars men tecknar bolånet efter den 1 mars gäller inte det nya amorteringskravet.
2. Hur fungerar det nya, skärpta amorteringskravet?
Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst måste amortera minst en procent per år – utöver det tidigare amorteringskrav som infördes redan 2016.
3. Hur mycket måste jag amortera?
Den 1 juni 2016 infördes det första amorteringskravet som innebär att om du lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste du amortera en procent av lånet varje år till du når under 50 procent. Om du har bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde måste du amortera två procent per år. Om du berörs av både det gamla och det nya, skärpta amorteringskravet kan du därför tvingas amortera som mest tre procent per år.
4. För vem gäller amorteringskravet?
Amorteringskravet som infördes 1 mars 2018 omfattar endast nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Enligt Finansinspektionens beräkningar handlar det om cirka 14 procent av nya bolånetagare och framförallt är det de med hög inkomst som påverkas. De med lägre inkomst få oftast inte så stora bostadslån beviljade.
5. Är det amorteringskrav vid nyproduktion?
När du köper en nyproducerad bostad kan banken bevilja amorteringsfrihet de fem första åren för den första ägaren. Men kom ihåg att om du till exempel köper ett fritidshus kommer lånet du har för den nyproducerade bostaden att räknas med i den totala skuldkvoten.
6. Hur kommer amorteringskravet att påverka bostadspriserna?
Det är för tidigt att svara på men Finansinspektionen hoppas på att ett hårdare amorteringskrav ska göra att hushållen lånar mindre och betalar av sina lån snabbare. Vilket på sikt ska minska hushållens höga skuldkvot (stora lån i förhållande till inkomst, red. anm.) och de höga bostadspriserna. Den effekt man kunnat se av det amorteringskrav som infördes 2016 är att hushållen i dag tar något mindre lån och köper något billigare bostäder. Trots det har bostadspriserna ändå ökat med 30 procent de senaste tre åren och skuldkvoterna fortsätter att stiga.
Källa: Finansinspektionen.
Vill du läsa mer om amorteringskrav? Läs då våra andra artiklar:
Nu gäller det nya amorteringskravet