Vad ökar husets värde mest inför en försäljning? Här får du svaren!

”Om du går i tankarna på att renovera bör du räkna på vad det kommer kosta och vad bostaden är värd efteråt”, säger mäklaren Kristian Perman. Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Budgetrenovera – bara att måla om gör stor skillnad för köparens första intryck av bostaden.
Hem och familj

Funderar du på att renovera din bostad för att öka värdet på den? Vi har pratat med en expert som ger sina bästa tips på vad som ökar och inte ökar värdet inför en försäljning.

När det är dags att sälja sin bostad funderar många på vad det går att göra för att få en så stor vinst som möjligt och vad som ökar husets värde mest. Nytt badrum och kök, nymålade väggar eller inte göra någonting alls? Vi har pratat med fastighetsmäklaren och franchisetagaren Kristian Perman på Svensk Fastighetsförmedling för att ta del av hans erfarenheter och tips.

Kristian Perman.
Kristian Perman.

– Mitt generella råd brukar vara att inte lägga ner för mycket pengar på stora renoveringar som kräver hantverkare för att genomföra. Du får oftast inte igen pengarna vid en försäljning. Men det finns såklart undantag.

Då lönar det sig att renovera

Kristian Perman beskriver ett scenario med ett hus som både invändigt och utvändigt är i toppskick men där köket är i bedrövligt skick – då kan det vara aktuellt att renovera köket för att kunna erbjuda köparen ett hus som går att flytta in i direkt.
– Om köparen ser ett kök i dåligt skick kan det skapa oro för att det finns fler skador i huset.

Ytterligare ett exempel när det är värt att lägga ner pengar inför en försäljning är om du bor i en stor lägenhet med tre rum som du med enkla medel kan göra om till en fyra. Det ökar ofta värdet, enligt Kristian Perman.

Ta hjälp av en expert

När det handlar om att göra en renovering för att du önskar en värdeökning på din bostad är Kristian Permans råd att ta hjälp av en expert innan du bestämmer dig.

– Ta hem en mäklare som får titta på vad som är bäst för just din bostad. Alla bostäder är unika och det skiljer mycket från fall till fall. I ett hus kan det vara smart att lägga pengar på den fantastiska uteplatsen medan det i ett annat räcker med att måla om alla väggar.

Men han menar också att det inte bara är bostäderna som skiljer sig åt utan även var bostaden ligger. I vissa områden spelar det för försäljningen ingen roll om du har ett topprenoverat kök medan det i andra områden nästan kan vara ett krav.

– Om du ändå går i tankarna på att renovera bör du räkna på vad det kommer kosta och vad bostaden är värd efteråt. Då får du en känsla för om det är en vettig investering, säger Kristian Perman.

Den här typen av åtgärder innebär inga stora kostnader men får en stor effekt på känslan.

KRISTIAN PERMAN
Billiga åtgärder som ökar värdet

Inför en försäljning är det vanligt att säljaren besiktar sin bostad. Att göra det hjälper dig att få reda på vad du ska lägga din energi och dina pengar på. Har du åtgärdat felen i besiktningen ser det också bra ut när du ska sälja.

Andra mindre kostsamma saker som du kan göra är att måla och möblera om, rensa ute och inne för att skapa en luftigare känsla eller fixa bättre belysning.
– Den här typen av åtgärden innebär inga stora kostnader men får en stor effekt på känslan, och det är känslan de flesta går på när de köper en bostad, säger Kristian Perman.

Bästa sättet att höja värdet på huset

1. Öka antalet rum – om du bor i en bostad med tre rum som du med enkla medel kan göra om till fyra är det nästan alltid värt investeringen.

2. Reparera skador – beställ en besiktning och åtgärda de fel som finns med i besiktningen.

3. Ta hjälp – be en mäklare om råd på vad just din bostad behöver för att öka i värde. Jämför renoveringskostnaderna med en eventuell värdeökning. I ett hus kan det finnas optimala förutsättningarna för att sätta upp ett inglasat uterum för en låg peng, medan det i ett annat hus krävs mycket mer grundjobb innan vilket gör det betydligt dyrare.

4. Budgetrenovering – satsa på mindre kostsamma åtgärder som att fixa rätt belysning, måla om eller rensa och möblera om för att skapa en luftigare känsla.

Läs om ett renoveringslån

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt