Rutavdrag – allt du behöver veta om rutavdrag

Rutavdrag
Städning kanske är det som flest förknippar med rutavdrag. Men det finns många fler tjänster du kan få avdrag för, bland annat trädgårdsarbete och barnpassning.
Rutavdrag
Vid en flytt kan du få rutavdrag för att anlita hjälp för både ner- och uppackning av dina saker.
Hem och familj

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget ställs en del krav. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är rutavdrag?

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt och innebär att du som privatperson kan göra skatteavdrag för arbetskostnaderna när du anlitar någon som hjälper dig med exempelvis städning eller trädgårdsarbete.

Dessa tjänster kan du få rutavdrag för

För att ha rätt till rutavdrag ska tjänsten utföras i eller i nära anslutning till din bostad. Du kan även få rutavdrag för dina föräldrars bostad.

Här är ett urval av de tjänster du kan få rutavdrag för:
Barnpassning upp till att barnet går i årskurs sju. Endast föräldrar eller vårdnadshavare kan få rutavdrag och barnet måste passas i eller nära sin bostad – med undantag för lämning och hämtning på skola eller aktivitet.

Flyttjänster där ett företag hjälper dig att flytta. Du kan även göra avdrag för flyttstädning och hjälp med att packa ner och upp dina saker.

• Reparation, underhåll eller installation av data- och it-tjänster som exempelvis wifi, dator, läsplatta, skrivare, teve och parabol.

• Städning i din bostad. Du kan dock inte göra avdrag för städning av gemensamma utrymmen som exempelvis trapphus eller grovstädning med högtryckstvätt och golvboningsmaskiner.

Reparation av vitvaror som exempelvis tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, kyl och frys.

Trädgårdsarbete där du anlitat hjälp för bland annat gräsklippning, trädfällning, klippning av häckar, buskar och rosor. Du får inget avdrag för exempelvis hjälp med att plocka frukt från träd, skadedjursbekämpning och anlägga gräsmatta.

Här kan du se en komplett lista på tjänster du kan få rutavdrag för.

Från och med 1 januari 2021 kan du även få rutavdrag för:

Tvätt av kläder och hemtextilier hos kemtvätt. Du kan även få rutavdrag för hämtning och lämning av tvätten, om transport erbjuds som tjänst.

• Hjälp med montering av möbler, möblering och förflyttning av möbler i din bostad. Däremot ingår inte inredningstjänster.

• Kostnaden för att transportera bohag för återanvändning, till exempelvis andrahandsbutiker och loppmarknader. Det gäller även transport av bohag till och från magasinering.

Enklare tillsyn av din bostad när du är bortrest,  till exempel någon som vattnar dina blommor, tar hand om posten eller ser till fritidshuset när det står tomt.

Så mycket kan du få i rutavdrag

Du som är över 18 år får göra rutavdrag på max 50 procent av arbetskostnaden, men för max 50 000 kronor per person och år. Från och med 1 januari 2021 höjs beloppet från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

Tänk på att rut- och rotavdraget slås ihop och att du sammanlagt får göra avdrag för max 75 000 kronor per år, från och med 1 januari 2021. Om du redan har utnyttjat maxbeloppet för rotavdrag, vilket är 50 000 kronor, har du 25 000 kronor kvar att använda till rut.

Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket rut- eller rotavdrag du har kvar att använda.

Krav för att få rutavdrag

För att kunna utnyttja rutavdraget ställs en del krav på dig och din bostad. Du måste vara minst 18 år gammal och bo eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst. Dessutom måste du ha rutavdrag kvar att utnyttja.

Till skillnad från rotavdraget behöver du med rutavdrag inte äga din bostad. Men du måste bo helt eller delvis i den. Ett dödsbo kan få rutavdrag om arbetet genomförts före dödsfallet.

För att avdraget ska komma med i din deklaration året efter måste du ha betalat för arbetet innan årsskiftet.

De här personerna får inte utföra rutuppdrag för dig

Det företag eller den person du anlitar måste ha en svensk F-skatt eller A-skatt. Du får inte avdrag för arbete som du eller en släkting utfört åt dig. Som släkting räknas bland annat maka, make, sambo (om ni varit gifta eller fått gemensamma barn), föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barn. Du får heller inte anlita din enskilda firma för att göra jobbet i din bostad.

Vem sköter betalningen till Skatteverket?

Den du har anlitat för uppdraget gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du har betalat fakturan kan utföraren begära en utbetalning från Skatteverket. Du som beställare behöver inte göra något eller ligga ute med pengar. Det du ska tänka på är att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under året för att få använda avdraget.

Läs också vår guide om rotavdrag här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt