Tänk på det här när du ska köpa eller sälja fritidshus

köpa eller sälja fritidshus
När du sålt ditt fritidshus behöver du ta upp eventuell vinst eller förlust i deklarationen.
köpa eller sälja fritidshus
Fundera på var du vill att ditt fritidshus ska ligga någonstans. Tänk på hur långt du är beredd att åka – det kan påverka hur ofta du är där.
Hem och familj

Det är alltid en hel del att tänka på när man ska köpa eller sälja sitt fritidshus. Viktigt och komma ihåg är att även om dina egna krav är färre än när du köper en permanent bostad så fungerar alla regler på samma sätt – det är alltså mycket du behöver kontrollera och se till att göra rätt.

Guide: köpa fritidshus

Viktigt att tänka på när du köper fritidshus
Börja med att gå igenom din budget. Vad har du råd med? När du köper ett hus måste du förutom priset på huset även betala för lagfart och pantbrev till Lantmäteriet. Du behöver också räkna på dina fasta månadskostnader, så som el, vatten, värme, försäkring, bredband och sophämtning.

Så vet du om stugan passar dig
En viktig sak att fråga dig själv när du ska välja fritidshus är hur mycket renoveringsarbete du kommer klara av – och ha lust med. Var ärlig mot dig själv med hur händig du är, annars kan huset lätt kännas som en börda till slut.

Om du är den som alltid vill ha olika projekt igång under semestern kanske ett mysigt gammalt torp passar dig bra, men är du den som hellre läser en bok i hängmattan kan du fundera på om inte en modernare stuga utan behov av renovering passar dig bättre.

Ett lantställe i ett fantastiskt läge kan vara svårt att tacka nej till, men tänk efter hur långt du är beredd att åka till ditt nya hus – det kommer att påverka hur ofta du är där. Och vill du kunna vara där året om är det viktigt att vatten, avlopp och isolering är anpassat därefter.

Kontrollera huset före köp
Som köpare är det du som har undersökningsplikt av huset. Om du upptäcker fel efter att du har köpt huset är det du som är ansvarig för att åtgärda dem, förutsatt att felen var möjliga att upptäcka för dig. Genom att höra av dig till kommunen kan du själv kontrollera att alla byggnader på tomten har bygglov och att brunn och avlopp är godkända.

Om du inte har någon yrkeserfarenhet av att kontrollera till exempel el, fukt och dränering kan det vara en bra idé att anlita en oberoende besiktningsman för det. Om huset har en eldstad bör du dessutom låta en skorstensfejarmästare kontrollera den för att veta om du får elda i den.

Om huset kommer behöva renoveras kan du ta med dig en hantverkare på en extravisning för att få en bild av vad renoveringen kan kosta. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget även för fritidshus.

Om du har råd och allt känns rätt är det därefter bara budgivningen som står mellan dig och din drömstuga. Lycka till!

Guide: sälja fritidshus

Tänk på det här när du ska sälja stugan
När du ska sälja ditt fritidshus är det bra att planera i god tid. Om det handlar om en fjällstuga tjänar du troligen mest om du säljer den på hösten, medan en sommarstuga säljer bäst på våren, framför allt efter påsken. Oavsett när du säljer den är det fördelaktigt om du låtit fota den under högsäsong innan du eller din mäklare lägger ut annonsen.

Berätta om husets skick
Börja med att leta upp alla dokument som ritningar, pantbrev, avloppsanläggning, kvitton från renoveringar och information om eventuella servitut och arrende. Har du egen brunn tar du även fram papper på vattenprover. Saknar du prov kan det vara värt att bekosta det innan du säljer.

Berätta och visa så mycket som möjligt om huset för din mäklare, eller direkt till köparen om du säljer utan mäklare. Då kommer affären kännas tryggare för köparen, och du riskerar heller inte att bryta mot din upplysningsplikt om dolda fel mot köparen. Ett fel räknas som dolt om det fanns vid köptillfället samt inte kunde ha upptäckts vid en noggrann undersökning, eller kan anses som förväntat med tanke på husets ålder, skick och den information du gett till köparen. Som säljare är du ansvarig för eventuella dolda fel i tio år efter att du sålt huset.

Fixa det här innan du säljer fritidshuset
Enligt reglerna för husköp ingår till exempel friggebod, flaggstång, växthus, lekstuga, sandlåda, persienner, badrumsskåp och liknande om du inte uppger något annat. Bestäm dig för om du vill behålla någon av dessa och ta i så fall bort det före visning, eller se på annat sätt till att det framgår att dessa inte ingår.

Avsluta alla projekt du har på tomten innan du säljer. Om det ser ofärdigt ut kan huset tappa i värde. Fundera istället på om du med små medel kan höja värdet på huset. Till exempel är möjligheten att ta en dusch den bekvämlighet som vi i Sverige uppskattar mest i ett fritidshus, vilket inte kostar så mycket att installera om vatten redan är draget.

Skatt vid försäljning av hus
När du sålt ditt fritidshus behöver du ta upp eventuell vinst eller förlust i deklarationen. Om du går med vinst när du säljer en bostad privat behöver du betala vinstskatt. Den brukar ligga på ungefär 22 procent av vinsten. För att ta reda på exakt belopp och hur du betalar in skatten kan du läsa mer hos Skatteverket.

Här hittar du flera av våra artiklar inom området

Komplett checklista när du ska köpa ett bostadshus

Tänk på det här när du ska tilläggsisolera fritidshuset

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt