Tänk på det här när du ska tilläggsisolera fritidshuset

Tilläggsisolera
Genom att tilläggsisolera ditt fritidshus förlänger du säsongen så att du kan bo i huset året om, men du ökar också värdet på ditt hus, minskar dina uppvärmningskostnader och gör det mer energieffektivt.
Tilläggsisolera
Efter en tilläggsisolering kan temperaturskillnaderna i huset bli större och därför skapa mer kondens, så gör det till en vana att kika upp på vinden vid säsongskiften för att mäta fukten.
Hem och familj

Bara för att temperaturen sjunker och årstiderna skiftar behöver inte ditt fritidshus stå tomt halva året. Genom att tilläggsisolera och vinterbona ditt fritidshus kan du förlänga säsongen och bo där året om. Vi har guiden med allt du behöver veta innan du tilläggsisolerar ditt hus.

När sommarvärmen bara är ett minne blott kan längtan till fritidshuset bli extra stor, och tankar på att isolera huset börjar snurra. Kanske funderar du till och med på att bo permanent i sommarstugan, eller så vill du bara kunna njuta av huset året om och inte bara under de varma sommarmånaderna.

Att tilläggsisolera ditt fritidshus har många fördelar. Självklart förlänger du säsongen så att du kan bo i huset året om, men du ökar också värdet på ditt hus, minskar dina uppvärmningskostnader och gör det mer energieffektivt vilket både är bra för plånboken och miljön. Man kan se på det lite som en energirenovering. Med en stabilare temperatur blir det också härligare att vistas i huset, inte bara på vintern utan året om.

Om du bestämt dig för att tilläggsisolera huset finns det en hel del att tänka på både innan, under och efter du sätter igång.

Tilläggsisolera ett fritidshus

Att isolera ett fritidshus skiljer sig lite från isoleringen i en permanentbostad, helt enkelt för att huset står tomt i perioder. I permanentbostäder brukar man till exempel använda en typ av plastfolie tillsammans med isoleringen så att den fuktiga luften inne i huset inte kan komma ut i stommen. Men, när du isolerar ett fritidshus är det inte alltid den bästa lösningen.

I ett fritidshus kan det vara bättre att låta fukten åka både in och ut. Temperaturen inomhus kommer att variera eftersom du vill sänka värmen när du inte är där vilket leder till mer fukt, och den vill du inte låsa in.

Ångbroms eller diffusionsspärr?
Några begrepp som snabbt dyker upp när man funderar på att isolera fritidshuset är diffusionsspärr, ångspärr och ångbroms. Men vad betyder de egentligen och varför är det viktigt?

En spärr eller broms hindrar fukt som bildas inuti huset att ta sig ut och sedan in i väggar och isolering. När den varma fuktiga luften inifrån möter den kalla luften bildas nämligen kondens och det kan leda till röta och mögel. Sedan försvinner ju inte heller den varma luften ut i ingenstans och på så sätt sparar du också energi.

Det finns lite olika sätt att skydda huset från fukt, och de vanligaste är med en diffusionsspärr eller en ångbroms.

Diffusionsspärr: En typ av plastfolie som blir helt fukttät och som sätts upp tillsammans med isoleringen. Bäst för permanentbostäder. En diffusionsspärr kallas ibland även för ångspärr och monteras alltid på insidan av isolering, alltså in mot rummet.

Ångbroms: Fungerar lite som gore tex-material, det vill säga att det är vattentätt från utsidan men kan släppa igenom fukt från insidan.

Isolera väggar
Du kan välja att isolera väggarna på din sommarstuga, både invändigt och utvändigt. Fördelen med detta är så klart att huset blir helt isolerat, men det finns några saker att ha i åtanke innan du tar dig an detta.

För det första är det ett större projekt som både tar längre tid och blir dyrare. Sedan är det också ett stort ingrepp på husets utseende, speciellt om du isolerar ytterväggarna. Husets proportioner blir då helt annorlunda eftersom till exempel taket inte byggs ut. Isolerar du väggarna invändigt får det inte lika stora konsekvenser på utseendet, men du förlorar värdefulla kvadratmeter eftersom isoleringen och de nya väggarna kommer ta upp en del plats.

Isolera vindbjälklag
Ett av de mest effektiva sätten att tilläggsisolera ditt fritidshus är att isolera vindbjälklaget, det vill säga taket. Eftersom värme färdas uppåt är det mycket energi som går till spillo där och därför kan det löna sig lite extra att isolera just där. Jämfört med att isolera väggarna är detta även ett mindre och billigare projekt som inte kommer att synas lika mycket när det är klart.

Värt att tänka på när man isolerar vinbjälklaget på sitt fritidshus är att det kan bildas fukt när temperaturskillnaden till vinden blir större. När den varma luften från rummet når den kalla luften på vinden kan det bildas kondens som i förlängningen kan leda till röta och mögel. Därför är det viktigt att använda rätt material och att kolla luftfuktigheten då och då.

Isolera fönster
Fönster kan vara riktiga energitjuvar, och i fritidshus kan man ofta känna hur det drar in kall luft vid fönstren. Men det är inte säkert att du måste byta ut dem helt när du energirenoverar. Bara att byta tätningslister kan göra jättestor skillnad för draget, och vill du täta ännu mer kan du testa att byta glaset i innerbågen till ett mer energieffektivt glas. Detta är det snabbaste sättet att tilläggsisolera ditt hus, men det räcker oftast inte om du vill vinterbona huset.

Ta hjälp av en expert

Om du behöver en ångbroms eller diffusionsspärr, och vilket isoleringsmaterial som passar bäst beror på hur just ditt hus ser ut, och det finns inte alltid ett entydigt svar. Det är därför en bra idé att låta en fackman titta på huset och komma med sin rekommendation.

Kostnad
Beroende på hur mycket och vad du isolerar kan kostnaden variera en hel del. Att täta fönstren är såklart betydligt billigare än att isolera hela vindbjälklaget. Du kan göra mycket själv för att hålla nere kostnaderna, men tänk på att vissa tillverkare av isoleringsmaterial kräver att det är en fackman som sätter upp isolering för att garantierna ska gälla. Kolla vad som gäller för just dig och den isolering du väljer innan du sätter igång.

Håll koll på fukten

När du är klar med tilläggsisoleringen och kan luta dig tillbaka i din sommarstuga även på vintern är det bra att hålla lite koll på vad som händer med huset. Eftersom temperaturskillnaderna nu är större i huset skapas mer kondens, så gör det till en vana att kika upp på vinden vid säsongskiften för att se om det bildas kondens någonstans. Du kan till exempel köpa en hygrometer, det vill säga en fuktmätare, och ställa upp på vinden för att hålla koll på luftfuktigheten.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt