Vad kostar det att flytta?

Vad kostar det att flytta?
Skriv upp alla kostnader du har i samband med flytten och se om det är några av dem du kan få ner.
Vad kostar det att flytta?
Kostnaden för flyttstäd är avdragsgill i samband med försäljning av bostad så kom ihåg att spara kvittot.
Hem och familj

Hur mycket kostar det egentligen att flytta? Vi har gått igenom de största posterna och tittat på vad du kan göra för att få en smidig flytt – och hålla prislappen nere.

Priset på din flytt beror till stor del på hur du planerar och prioriterar. Börja med att se över alla de utgifter som kan komma att inträffa under flytten för att skaffa dig en bra överblick över dina kostnader.

Vissa saker kanske du verkligen vill ha hjälp med och är beredd att betala för. Andra saker kan kännas onödiga att lägga pengar på och är såpass enkla att du klarar att sköta dem själv.

Hyra lastbil

Om du bestämmer dig för att flytta själv och hyra en lastbil – jämför priserna hos olika uthyrare. Dygnshyra av lastbil går på mellan 500–3 000 beroende på storlek av lastutrymme samt hur långt du ska. Tänk också på att det ibland kan vara billigare att hyra en vardag än under helgen.

Flyttfirma

Om din flytt är omfattande kan det vara värt att ta hjälp av en flyttfirma. Här kan du utnyttja RUT-avdraget för såväl packning som flytt. Det är flera olika faktorer som påverkar priset, bland annat hur många ”flyttgubbar” du behöver, om du packar dina kartonger själv och hur lång flytten är. Ta in olika offerter, kontrollera alltid exakt med firman vad som gäller om något går sönder – och se till att få ett fast pris. Tänk också på att vissa av Hyresgästföreningens regioner har medlemsrabatt hos flyttfirmor.

Kartonger och magasinering

En flyttfirma lånar oftast ut flyttlådor till dig, men flyttar du med egen bil får du skaffa dessa själv. Billigare flyttlådor finns att köpa på till exempel Ikea för runt 10 kronor, men vill du ha kartonger med högre kvalitet som håller för flera flyttar kan du köpa proffslådor av en flyttfirma för 30–40 kronor styck.
Under en flytt kan man ibland behöva magasinera möbler och annat, ta även här in offerter från flera magasineringsföretag.

Flyttstäd

Om du behöver hjälp med flyttstädning, ta in flera offerter från städfirmor och jämför priser och avtal. En grov uppskattning av vad en lägenhet på två rum och kök á 50 kvadratmeter kostar är 1 250 kronor och uppåt efter RUT-avdrag. Kostnaden för flyttstäd är avdragsgill i samband med försäljning av bostad så glöm inte att spara kvittot.

Flyttanmälan och eftersändning

En flyttanmälan är gratis och kan göras på skatteverkets hemsida. På Adressändring kan du ordna eftersändning av post. Eftersändning i 12 månader kostar 249 kronor för dig som är under 26 år eller studerar, 498 kronor om du är över 26 år.

Överlåtelseavgift

För dig som köper bostadsrätt kan en del extra avgifter tillkomma som du kanske inte tänker på. Du kan till exempel behöva betala en så kallad överlåtelseavgift. Detta är en avgift som bostadsrättsföreningen kan ta ut för administrativa kostnader. Denna beräknas till 2,5 procent av prisbasbeloppet 2018, vilket innebär drygt 1 000 kronor.

3 sätt att sänka priset på flytten

1. Säg upp avtal i tid, annars riskerar du att stå med dubbla kostnader. Många tv-och bredbandsabonnemang har tre månaders uppsägningstid.

2. Fundera på om du verkligen behöver en flyttfirma eller städfirma. Att hyra en egen bil samt be vänner och familj om bär- och städhjälp är mycket billigare.

3. I vissa fall kan du få kartonger till flytten gratis från mat- eller klädbutiker. Köper du nya kartonger, eller begagnade, kan du sälja dem på till exempel Blocket efter flytten.

Andra bra tips

• Flytta in först, möblera sedan och köp till det som saknas. Innan du möblerat är det svårt att skapa sig en bild av vad som behövs, och det är lätt att du köper för mycket eller fel saker

• I samband med flytt kan det vara ett bra läge att se över sin hemförsäkring. Beroende på hur din nya boendesituation ser ut kan det finnas pengar att spara.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt