Starta eget företag – så gör du steg för steg

Starta eget företag
Aktiebolag kan du starta antingen ensam eller tillsammans med någon annan. För att få starta ett aktiebolag måste 50 000 kronor investeras i bolaget.
Starta eget företag
Fundera på hur många av dina tjänster eller produkter du tror att du kan sälja under ett år. Fundera sedan på vad som kan vara ett rimligt pris.
Hem och familj

Funderar du på att starta eget företag men tycker att det verkar krångligt? Inga problem, vi har tipsen som guidar dig på vägen.

  1. Formulera en affärsidé

Själva grunden för alla företag är att någon har fått en idé, men de flesta idéer blir bättre av att diskuteras. Du kan självklart prata om idén med en vän, men ett ännu bättre tips är att vända sig till någon av alla de organisationer som hjälper nya företagare. Ofta erbjuder de gratis rådgivning och om du är rädd för att idén ska spridas kan de skriva på avtal om sekretess. Ibland har de också starta-eget-kurser.

Exempel på rådgivare:
Drivhuset

Nyföretagarcentrum

  1. Gör en affärsplan

En affärsplan är enkelt uttryckt en fördjupning av din affärsidé. Idén är ofta bara några meningar medan affärsplanen är ett dokument på flera sidor. Här förklarar du närmare vad idén går ut på, vilka kunder du ska sälja till och hur du kan tjäna pengar på idén. På nätet finns det bra mallar att använda, exempelvis hos Almi.

  1. Räkna lite

De flesta startar eget företag för att de har en idé de vill testa, inte för att de gillar att göra kalkyler. Trots det kan det vara bra att i början räkna för att se om du faktiskt kan tjäna pengar på din idé. Fundera på hur många av dina tjänster eller produkter du tror att du kan sälja under ett år. Fundera sedan på vad som kan vara ett rimligt pris. Multiplicera de här siffrorna för att se hur mycket pengar du kan dra in, fundera på hur stora kostnader du kommer att ha och räkna på om du faktiskt kommer att kunna tjäna något på affären. På Verksamt finns flera olika färdiga räkneverktyg att använda.

  1. Finansiera ditt företag

När du startar eget företag dröjer det ofta en tid innan du får inkomster från det. I början kan du därför behöva använda dig av exempelvis sparade pengar eller jobba extra på ett annat jobb för att klara av dina räkningar. Du får inte behålla din a-kassa när du startar företag, däremot kan du om du är arbetslös ansöka om starta-eget-bidrag i sex månader från Arbetsförmedlingen. Det bidraget ska dock bara täcka dina egna levnadsomkostnader.

Om du inte har sparat tillräckligt med pengar behöver du finansiera företaget på annat vis. Det kan till exempel handla om banklån, crowdfunding eller lån till nystartade företag från den statliga aktören Almi. Den här typen av lån brukar dock ha en högre ränta än banklån.

  1. Välj bolagsform

När du ska starta eget företag behöver du välja vilken företagsform du ska ha. I Sverige finns flera olika företagsformer varav de vanligaste bland nystartade företag är enskild firma och aktiebolag.

Enskild firma kan du välja om du ska starta företag ensam. Det finns inga krav på att du ska investera några pengar för att starta enskild firma, men det finns inte heller någon juridisk gräns mellan firman och dig själv. Det betyder att du som privatperson är ansvarig för precis allt som din enskilda firma köper eller gör.

Aktiebolag kan du starta antingen ensam eller tillsammans med någon annan. För att få starta ett aktiebolag måste ni investera 50 000 kronor i bolaget, det kallas aktiekapital. Fördelen med ett aktiebolag är att det är en egen juridisk person, det betyder att du som privatperson oftast inte är ansvarig för företagets skulder.

Här kan du läsa mer om de olika bolagsformerna.

  1. Registrera företaget

Nu är det dags att starta företaget! Det gör du genom att registrera din enskilda firma hos Skatteverket, vill du hellre ha ett aktiebolag måste du också höra av dig till Bolagsverket. På Bolagsverket kan du också registrera och därmed skydda ditt företagsnamn.

Här hittar du en enkel steg-för-steg-guide om hur du går till väga.

  1. Sälj sälj sälj

Nu har du ett företag och hur mycket eller lite du vill göra av det är upp till dig. En vanlig miss är att ägna sig så mycket åt att utveckla produkten eller tjänsten att du glömmer att sälja, vilket är negativt på två sätt. Dels får du aldrig reda på om kunderna faktiskt vill köpa din produkt, dels drar du inte in några pengar. Många svenskar tycker att det är lite obehagligt att sälja. Gå då gärna en säljkurs, eller tänk i alla fall på att du ju faktiskt tycker att det du säljer är bra, att det är något som gör kundens liv bättre. Då brukar det bli lite lättare att kontakta nya kunder.

Lycka till!

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt